Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté si se žáky povídali o trestním řízení

ČESKOLIPSKO - Žáci se na zajímavé besedě setkali i s bývalým vězněm. 

Před několika dny navštívily žáci druhého stupně Základní školy ve Stráži pod Ralskem služebnu místního obvodního oddělení Policie České republiky. Konkrétně se jednalo o dva kolektivy osmého ročníku a jednu třídu devátého ročníku. Zde jim nejprve městští strážníci ze Stráže pod Ralskem vysvětlili skutkovou podstatu přestupku a principy přestupkového řízení. Policisté pak na téma navázali výkladem skutkové podstaty trestného činu a přiblížením trestního řízení. Mnozí z žáků již brzy dovrší věkovou hranici 15-ti let a budou za své chování před zákonem zodpovědní, proto je nejvyšší čas, aby  získali základní informace o této problematice.

Policisté dětem vysvětlovali trestní řízení například i v souvislosti s drogovými delikty a pro ilustraci jim předvedli praktické využití testu Drugwipe, kterým orientačně zjišťují, zda jsou podezřelé osoby  pod vlivem nějakých drog. Na ukázku takového testu využili dobrovolníka z řad žáků, který se k velkému pobavení všech přítomných  testu podrobil. Jeho test byl samozřejmě negativní.Stráž 2

Po besedě na obvodním oddělení policie se žáci přesunuli do Komunitního domu Svatého Dismase ve Stráži pod Ralskem, které slouží jako centrum oblastní Farní  Charity. Zde vedoucí střediska Mgr. Kamila Kubelková dětem představila hlavní program centra, který spočívá v tom, že zde nacházejí zázemí a podporu napravení vězni po řádném ukončení výkonu trestu odnětí svobody. Farní Charita jim pomáhá zařadit se do občanského života tím, že spolu s nimi konzultuje jejich uplatnění na pracovním trhu, dohlíží na to, aby měli v pořádku potřebné doklady a také jim poskytuje na určitou dobu střechu nad hlavou.

Pro žáky pak bylo skutečným zážitkem poslechnout si životní příběh jednoho bývalého vězně, který si s nimi do centra přišel popovídat o tom, proč se do vězení dostal, jaké to tam bylo,  a jaké to je, vracet se zpátky do běžného života. Děti tento program, který pro ně policisté místního obvodního oddělení prap. Dušan Zajíc a nprap. Jolana Sváčková zorganizovali, opravdu velmi zaujal.

28. 2. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Stráž 1

Stráž 1 

Detailní náhled

Stráž 3

Stráž 3 

Detailní náhled

Stráž 4

Stráž 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem