Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté si posvítí na chodce, a to doslova!

V minulém týdnu se policisté zaměřili na cyklisty. Tento týden to budou pro změnu chodci.  

S přechodem na zimní čas, se stmívá již krátce po čtvrté hodině. Z pohledu dopravních statistik přichází s listopadem období se zvýšeným počtem dopravních nehod s účastí chodců, kde je výrazným rizikovým faktorem zhoršená viditelnost (mlha, mrholení, déšť, sněžení). Při vyšetřování těchto nehod se dopravní policisté často setkávají s tím, že motoristé viděli chodce díky tmavému oblečení až na poslední chvíli a nestihli se mu včas vyhnout!

Řadou testů bylo prokázáno, že pohybuje-li se na pozemní komunikaci chodec v tmavém oblečení, je pro řidiče přijíždějícího vozidla viditelný na pouhých 18 metrů, v bílém oblečení je viditelný již na 55 metrů a je-li jeho oděv doplněn reflexním označením, vidí jej řidič na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost pro bezpečné manévrování.

Často zmiňovaná povinnost chodců, mít na sobě reflexní prvky vyplývá z novely zákona č. 361/2000 Sb., O provozu na pozemních komunikacím ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně je obsažena v § 53, odst. 9 předmětného zákona: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Policie ČR se dlouhodobě věnuje osvětě chodců a jejich zviditelňování v silničním provozu, v rámci celorepublikové kampaně „Vidíme se“. V rámci celé republiky se policisté právě v tomto období zaměřují na tuto nejohroženější skupinu účastníků silničního provozu.

Tento týden proběhne tato akce i na území Prahy!  Na chodce pohybující se na území Prahy, se sice povinnost mít na sobě reflexní prvky nevztahuje. Především v okrajových městských částech, kde mnohdy k hranicím Prahy zbývají jenom stovky metrů, je viditelnost chodců pro jejich bezpečnost naprosto zásadní. Jedná se často o lokality s velkými komerčními zónami a velkosklady, kam zaměstnanci chodí po krajnici. V některých případech jsou tyto komunikace i neosvětlené a dopravní provoz je zde velmi silný.  Právě na těchto místech budou policisté oslovovat chodce a upozorňovat je na důležitost reflexních prvků pro jejich bezpečnost. Místo pokut budou chodcům předávat reflexní pásky a tašky s reflexním pruhem. 

 

 

por. Bc. Ladislav Beránek – 7. 11. 2016

 

vytisknout  e-mailem