Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na železniční přejezdy

JABLONECKO – Přes železniční přejezdy na červenou přecházel chodec a přejížděli motocyklisté. 

Včera se dopravní policisté i policisté z obvodních oddělení na Jablonecku v rámci běžného výkonu služby zaměřili na dohled nad bezpečností silničního provozu na železničních přejezdech a v jejich bezprostřední blízkosti. Policejní hlídky na jednom z železničních přejezdů přistihli chodce, který jej přecházel v době, kdy na světelném zabezpečovacím zařízení blikala červená světla. Tato světla také nerespektovali tři motocyklisté a bez sebemenšího zaváhání ho na svých motocyklech přejeli. Přestupkové jednání těchto řidičů policisté oznámili k dalšímu jednání příslušnému správnímu orgánu. Uvedenému chodci na místě udělili blokovou pokutu. Dopravní policisté se také zaměřili na dodržování povolené rychlosti v blízkosti železničních přejezdů a přistihli čtyři řidiče s motorovými vozidly, kteří tuto povolenou rychlost překročili. Třem z nich udělili na místě blokovou pokutu a přestupek čtvrtého oznámili k dalšímu jednání příslušnému správnímu orgánu. Policejní hlídky také udělily blokové pokuty pěti řidičům, kteří při jízdě nepoužili bezpečnostní pásy.

Policisté upozorňují, že se v rámci běžného výkonu služby budou i v nadcházejícím období dohledu nad bezpečností silničního provozu u železničních přejezdů na Jablonecku i nadále věnovat.

Několik rad a připomenutí základních pravidel bezpečnosti na železničních přejezdech:

Jaká jsou základní pravidla bezpečnosti na železničních přejezdech?

1. Před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať.

2. Je jedno, zda se jedná o přejezd pouze s výstražným křížem, světelným zabezpečovacím zařízením nebo dokonce se závorami. Vždy se musí řidič nejprve přesvědčit, že může přejezd bezpečně přejet

3. Nikdy nespoléhejte na to, že přejezdová zabezpečovací zařízení stoprocentně fungují. Přesto, že svítí přerušované bílé světlo, VŽDY se ještě náležitě rozhlédněte, abyste se přesvědčili, že vlak skutečně nejede!

4. Nepokoušejte přejet přejezd na poslední chvíli, ale zastavte. Tam, kde jsou světla, která blikají, také zastavte a počkejte, až blikat přestanou. Pak teprve jeďte.

5. Velkou chybou je vjet na železniční přejezd ihned po projetí vlaku, nebo když se závory zvedají. Vždy počkejte, až světla zhasnou. Počítejte s tím, že z druhé strany může jet další vlak, který nevidíte. 

6. Řidič nesmí vjet na železniční přejezd, je-li dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly, dále přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení, sklápějí-li se, jsou-li sklopeny nebo zdvihají-li se závory. Dále je-li vidět nebo slyšet přijíždějící vlak, a také nedovoluje-li situace za železničním přejezdem jeho bezpečné přejetí a pokračování v jízdě.

7. Řidič nesmí předjíždět na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.

8. Řidič nesmí zastavit a stát na železničním přejezdu a ve vzdálenosti kratší než 15 m před ním a za ním.

9. Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/h.

10. Svíti-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před přejezdem a při jeho přejíždění jet řidič rychlostí nejvýše 50 km/h.

Pokud se dostanete do tíživé situace tím, že vám vozidlo přestane jet zrovna v okamžiku, kdy budete stát na železničním přejezdu, pak musíte vozidlo ihned odstranit mimo trať. Pokud toto nelze učinit, musíte zajistit, aby řidiči kolejových vozidel byli před nebezpečím včas varováni.

  • Posádka vozidla musí opustit vozidlo uvíznuté na trati – co nejrychleji!
  • Pokud je to možné, pokuste se vozidlo odstranit z jízdní dráhy vlaku. Bezpečná vzdálenost začíná 2,5 metru od osy nejbližší kolejnice. Pokud vozidlo odstranit nelze, zastavte železniční provoz.
  • Pro zastavení železničního provozu z bezpečnostních důvodů, např. auto uvízlé na přejezdu, okamžitě volejte některou z tísňových linek 112 nebo 150.
  • Operátor vás navede ke sdělení čísla přejezdu. Čas, který k tomu bude potřebovat, můžete zkrátit, pokud se již v průběhu volání podíváte na zadní stranu ramene výstražného kříže (přejezd bez světelného zařízení) nebo na zadní stranu světelné skříně. Číslo přejezdu má tvar Pxxxxx a je umístěno na všech výstražných křížích nebo světelných skříních.

Řidiči, nezapomeňte, že vlak má vždycky přednost. Respektujte toto pravidlo!


2. 7. 2020
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Přejezdy (1)

Přejezdy (1) 

Detailní náhled

Přejezdy (2)

Přejezdy (2) 

Detailní náhled

Přejezdy (3)

Přejezdy (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem