Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté se zaměřili na řidiče kamionů

ŠUMPERSKO - V dopravně bezpečnostních akcích tohoto charakteru budou policisté nadále pokračovat. 

V nočních hodinách z pátku na sobotu 17. února 2018 proběhla v Mohelnici (na silnici I/35) dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na kontrolu kamionové dopravy, neoprávněnou manipulaci se záznamovými zařízeními, podvodné jednání řidičů nákladních vozidel a nelegální migraci. Na této akci se vedle policistů dopravního inspektorátu Šumperk, dálničního oddělení Kocourovec a oddělení silničního dohledu, podíleli také pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu a krajský koordinátor BESIPu Ing. Miroslav Charouz. Takto sestavený tým v průběhu akce zkontroloval 80 nákladních vozidel.

Ve dvou případech policisté zjistili, že řidiči při služební jízdně vložili do záznamového zařízení digitálního tachografu nákladního vozidla kartu jiného řidiče a následně na ni sami vykonali jízdu, čímž došlo k neoprávněnému vložení dat o jízdě na cizí kartu řidiče. Mohli tak řídit vozidlo bez ohledu na celkovou dobu jízdy a dodržení bezpečnostních přestávek.

Oba řidiči jsou nyní důvodně podezřelí ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až tříletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Podle § 230 odst. 2, písm. d) trestního zákoníku se přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací dopustí ten, kdo získá přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněně vloží data do počítačového systému nebo na nosič informací nebo učiní jiný zásah do programového nebo technického vybavení počítače nebo jiného technického zařízení pro zpracování dat.

V této souvislosti je třeba připomenout, že digitální tachograf je počítačovým systémem a karta řidiče je nosičem informací. Pokud řidič neoprávněně vloží kartu jiného řidiče do digitálního tachografu a na tuto vykoná jízdu, pak neoprávněně vloží data na nosič informací.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
20. února 2018

Odkazy do noveho okna

kontrola kamionů

kontrola kamionů 

Detailní náhled

kontrola kamionů

kontrola kamionů 

Detailní náhled

kontrola kamionů

kontrola kamionů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem