Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté se trestného činu nedopustili

Policie obdržela od GIBS výslednou zprávu o prošetřování tragédie v Uh. Brodě. 

Policisté se nedopustili žádného pochybení v rovině trestně právní, které by zakládalo trestní odpovědnost. Jinými slovy - Generální inspekce bezpečnostních sborů (dále jen GIBS) v souvislosti se střelbou v Uherském Brodu nikoho z řad Policie ČR nepodezírá ze spáchání trestného činu. To je nejdůležitější závěr, který vyplývá z výsledků několikaměsíčního prověřování zásahu Policie ČR v Uherském Brodu. Na druhou stranu GIBS upozorňuje vedení Policie ČR na řadu dílčích nedostatků.
 
GIBS mimo jiné posuzovala, zda policisté nepochybili při udělování zbrojního průkazu pachateli. Dospěla k závěru, že pachatel měl platný zbrojní průkaz a v souvislosti s jeho udělením inspekce neshledala žádné pochybení na straně Policie ČR.
 
GIBS posuzovala také iniciativu zasahujících policistů, přiměřenost jejich postupu a postupu velitelů a na základě zjištěných informací hodnotí postup hlídek – včetně hlídky prvoinstanční – jako správný. Drobné pochybení shledává například v tom, že jeden z velitelů nebyl vhodně označen vestou s nápisem „Velitel zásahu“. Jiný názor má inspekce také na některé taktické aspekty zásahu.
 
Závěry GIBS, které se týkají prověřování práce operačních důstojníků, se shodují se závěry, které vyplynuly z vlastního šetření Odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. GIBS upozorňuje na fakt, že někteří operační důstojníci komunikovali v počáteční době, kdy byl přetlak informací, nekoordinovaně, a shodují se, že postup operačních důstojníků mohl zpomalit policisty při zákroku proti ozbrojenému pachateli, na což poukazoval i Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. Za to už vedení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje v květnu tohoto roku potrestalo dva operační důstojníky v rámci kázeňského řízení. Zároveň GIBS uznává fakt, že postup zmíněných důstojníků neměl vliv na samotné následky tragédie.
 
Některé nedostatky, které GIBS také zmiňuje, se týkají neuspokojivých ochranných pomůcek prvoinstančních hlídek. Vedení Policejního prezidia ČR jejich nákup řeší už od jara tohoto roku, finančně významnější potřeby jsou pak zakomponovány do rozpočtu na rok následující. Otázky komplexního dovybavení Policie ČR po stránce personální i materiálové mimo jiné řeší koncepční dokument Rozvoj Policie ČR na roky 2016 - 2020.
 
V neposlední řadě se GIBS shoduje se závěry našeho šetření v oblasti nedostatečné mediální komunikace. Absence informací pro sdělovací prostředky ze strany Policie ČR v prvních hodinách po tragédii podle GIBS poškodila pravdivou a faktickou informovanost o samotném případu a zbytečně tím poškodila i svou pověst.
 
Závěrečná zpráva GIBS není určena ke zveřejnění. Obsahuje taktická a metodická doporučení, jejichž zveřejnění by mohlo být návodné pro případné další pachatele.

plk. Ing. Jana Macalíková
28. 08. 2015

vytisknout  e-mailem