Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté se sešli u svého patrona – sv. Michala

Olomoucký kraj - Za pokoj a bezpečí se modlili ti, kteří mají pomáhat a chránit. Do olomouckého kostela sv. Michala minulý čtvrtek putovali věřící policisté z celé republiky.  

V chrámu zasvěceném patronovi všech ozbrojených složek je přivítal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který také mši svatou sloužil. Kostel zaplnili nejen uniformovaní policisté, ale také jejich bývalí kolegové, civilní zaměstnanci a jejich rodiny. Ke společné modlitbě za Policii České republiky, policisty, občanské zaměstnance a policisty, kteří položili svůj život při výkonu služby, pozvala Křesťanská policejní asociace.

Do Olomouce, již na třetí ročník této policejní mše, dorazili i hosté ze Slovenska, kde na rozdíl od Česka v řadách policie pracují i kaplani.

„Úkolem křesťanů je vydávat svědectví o Kristu ve světě a důležitým úkolem křesťanských policistů je vydávat toto svědectví v policejním světě,“ uvedl plukovník Martin Lebduška, vedoucí územního odboru Policie ČR v Přerově a dodal: „Policisté, kteří jsou křesťané, potřebují duchovní povzbuzení. Často si říkáme, že Pán Bůh je náš nejvyšší velitel. A při zákroku se mnohdy dostáváme do situací, že se nám on jako ten třetí ve dvoučlenné hlídce docela hodí.“ Jak říká plukovník Lebduška, nemalou roli pak hraje i připomínka směru, který udává evangelium. „Policisté se často brodí v bahně lidské společnosti. Potřebujeme si proto připomínat přísliby i naději, které i přes všechny bolesti tohoto světa máme,“ připomíná. V neposlední řadě se podle něj muži zákona musejí vyrovnat se vším, co jejich práce přináší.

Arcibiskup Jan Graubner policistům zdůraznil, že jakkoliv musejí dbát na dodržování řádu a práva a vynucovat ho, často musejí také zakročit, měli by si zachovat milosrdné srdce.

Pořádající Křesťanská policejní asociace (KPA) je zapsaným spolkem, který ve svých řadách sdružuje příslušníky a zaměstnance Policie ČR a policejních škol. Vznikla v roce 2011 za podpory vedení Policie ČR, státem uznaných církví a zahraničních policejních křesťanských organizací. V současné době je KPA členem mezinárodního uskupení policejních asociací.

Vedle této pouti určené nejen členům policejního sboru, ale i široké veřejnosti pořádá asociace další bohoslužby, včetně ekumenických, pro konkrétní složky policie. Žehnají se také prapory policejních útvarů či služeb, připravují policejní svatby i pohřby někdejších policistů.

Fotografie viz fotogalerie.

plk. JUDr. Bc. Martin Lebduška
17. října 2016

vytisknout  e-mailem