Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Bilance Hip Hop Kempu 2017 v číslech

HRADECKO – Jen kaucí jsme uložili za téměř 1,5 mil. korun. 

Pět náročných dní mají za sebou policisté z celého Královéhradeckého kraje, kteří dohlíželi nad bezpečností a dodržováním veřejného pořádku při konání festivalu Hip Hop Kemp. První návštěvníci přijížděli už na Warm up party dne 16. srpna a hromadně odjížděli v neděli 20. srpna.

Za tuto dobu policisté zkontrolovali v okolí festival parku více jak 1300 vozidel a 1800 osob, z nichž pod vlivem drog za volant usedlo téměř 40 řidičů, pod vlivem alkoholu bylo 5 řidičů. Během konání festivalu se policii podařila vypátrat rovněž jedna celostátně hledaná osoba.

V dvaadevadesáti případech kontrol vozidel v okolí festival parku bylo odhaleno držení drog, což v případě menšího množství bylo řešeno po linii přestupku. Ve 4 případech se díky množství, či jinou manipulací (převoz přes hranice) jednalo už o trestný čin.

Dále jsme řešili více jak 50 přestupků na úseku dopravy (špatný technický stav, nepředložení dokladů…), s 55 cizinci jsme řešili jejich přestupky spočívající v porušení pobytového režimu na území České republiky. Zřejmě nejvyšší uloženou částku představují kauce v oblasti dopravy. Součet všech třiapadesáti kaucí činí 1,423 mil. korun.

KAUCE:
Nejčastěji policisté k takovému opatření přistupují při řešení dopravních přestupků ze strany cizinců. Vždy se jedná o přestupky, které nelze projednat na místě formou uložení blokové pokuty, ale přestupek je po zadokumentování Policií ČR oznámen na příslušný správní úřad. V případě hudebního festivalu, který se v posledních dnech v Hradci Králové konal, se jedná většinou o přestupky podle zákona č. 361/2000 sb., o provozu na pozemních komunikacích, například technický stav vozidla bezprostředně ohrožující bezpečnost účastníků silničního provozu, řízení pod vlivem návykové látky, vysoká rychlost atd. Výše kaucí se v těchto případech pohybuje v rozmezí 5 až 50.000 Kč.

Řidič má při uložení kauce v podstatě dvě možnosti. Pokud ji zaplatí, má možnost pokračovat po zadokumentování přestupku v jízdě, přičemž je poučen o podmínkách, které pokračování v jízdě musí splnit.  Pokud kauci nezaplatí, je mu na místě přikázáno bezpečné odstavení vozidla, nebo je vozidlo na jeho náklady odtaženo a další jízda mu je až do zaplacení celé kauce zakázána.

Konání Hip Hop Kempu se letos obešlo bez vážnějšího narušení veřejného pořádku, což je výsledkem práce desítek policistů nejen z Královéhradeckého kraje, ale také celníků z Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, strážníků Městské policie Hradec Králové a v neposlední řadě pořadatelů HIP HOP kempu.

Nutno vyzdvihnout spolupráci s psovody celníků, díky které jsmep ři nájezdu účastníků odhalili velké množství případů přechovávání drog včetně již zmíněného „rekordmana“.

Předchozí tisková zpráva k HIP HOP KEMPU zde...

mjr. Bc. Jan Čížkovský
22. srpna 2017, 12:00
-------------------------------------------------------------------------------------

Namátkovými kontrolami v okolí královéhradeckého letištního areálu, kde se koná hudební festival Hip Hop Kemp, prošlo od 16. srpna v zatím více jak 500 vozidel a téměř 1500 osob (statistika do dnešního rána), přičemž neocenitelnou pomocí na místě byli mimo jiné i speciálně vycvičení psi. 

Policistům se podařilo ve spolupráci s celníky a městskými strážníky při kontrolách, které probíhají bez přestávky ve dne i v noci, prozatím odhalit u přijíždějících návštěvníků festivalu několik desítek přestupků v oblasti dopravy, kdy například celková hodnota uložených kaucí činila 281 tisíc korun. Vypátrána byla i jedna celostátně hledaná osoba a odhaleni čtyři řidiči pod vlivem alkoholu. Několik desítek zahraničních turistů se dále dopustilo přestupku proti zákonu o pobytu cizinců. Většinou se jednalo o pobyt na našem území bez platného cestovního dokladu. 

Policistům se podařilo za dva dny u více než padesátky lidí nalézt omamné a psychotropní látky v menším množství. Tyto hříšníci byli na místě okamžitě za jejich přestupek řešeni v blokovém řízení. Nalezené látky, kterými bylo většinou konopí, byly těmto osobám odebrány a zlikvidovány. Policisté hloubkovou kontrolou za pomoci speciálně vycvičených psů však také objevili u návštěvníků tablety extáze nebo hašiš či větší množství konopí.

Rekordmanem se doposud však stal devětadvacetiletý cizinec, u něhož se ve vozidle policistům při kontrole podařilo objevit téměř 540 g bílého prášku s obsahem amfetaminu. Muže v blízkosti festivalového areálu zastavili policisté s celníky a při kontrole přišli na balíček v igelitové tašce, který byl ukryt v rezervě kola v zavazadlovém prostoru. Zásilku, která bude zlikvidována, policisté řidiči odebrali. Muž navíc řídil pod vlivem omamné či návykové látky. Muže si převzala policie a zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Na takové jednání pamatuje trestní zákoník sazbou až do výše 5 let odnětí svobody.

„Hradečtí celníci kontrolovali zejména přepravu zboží podléhajícího zákazům a omezením - omamných a psychotropních látek či prekurzorů k jejich výrobě, dále přepravu lihu a lihovin, tabáku a tabákových výrobků nebo minerálních olejů. Nahlíželi do příručních zavazadel kontrolovaných osob, důkladně prověřovali existenci zájmového zboží v zavazadlových prostorách včetně kabin osobních i nákladních automobilů. V rámci úzké spolupráce na kontrolních stanovištích společně s policisty odhalili případy významných porušení v oblasti držení omamných a psychotropních látek také díky služebním psům, jež celníci cvičí k jejich vyhledávání." por. Ing. Jitka Fajstavrová, Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Policie ze zkušenosti z loňského ročníku, kdy zadržela 12 osob a si 10 vyslechlo obvinění z přečinu a zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, neponechala ani letos nic náhodě. Vloni navíc kriminalisté zajistili u podezřelých různé druhy drog včetně tří kilogramů marihuany a také 200 tisíc korun jako výnos z prodeje drog. Stitistika loňského ročníku je zde

Jakkoliv se mohou zdát přísná a omezující opatření policie v souvislosti s konáním Hip Hop Kempu, tedy festivalu, jehož loňský ročník je z pohledu policie nejrizikovějším co do nárůstu protiprávního jednání, jsou však tato omezení na místě. Drogy obecně jsou vnímány jako jedna z nejnebezpečnějších látek, která ovlivňuje činnost člověka coby uživatele včetně okolí. Ať už drogu vyzkouší ze zvědavosti, z touhy po dobrodružství či na doporučení kamarádů, bývají účinky a následky požití těchto látek velice často spojovány s přestupkovou či trestnou činností. Kromě celé plejády nepříjemných faktorů, které s sebou drogy nesou, mohou zapříčinit kromě zdravotních problémů uživatele i závažnější problémy. 

Intenzivně kontrolovat a dohlížet na dodržování veřejného pořádku bude policie nepřetržitě až do neděle, kdy z areálu odjedou poslední návštěvníci. V neděli se bude policie především věnovat plynulosti v silniční dopravě tak, aby rozjezd příznivců hudby co nejméně zatížil krajskou metropoli.

Průběžně aktualizovaná informace o dopravních omezeních souvisejících s konáním festivalu Hip Hop Kemp 2017 a o dohledu policie nad příjezdem účastníků. 

Níže je fotodokumentace ze 17. srpna, na níž je mj. zachycena látka s obsahem amfetaminu.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
18. srpna 2017; 11:30 hod.

Odkazy do noveho okna

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

Hip Hop Kemp 2017

Hip Hop Kemp 2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem