Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Během akce na železnici se ukázala nekázeň nejen řidičů

KRAJ - Počátkem týdne probíhala v Libereckém kraji krajská bezpečnostní akce ve spolupráci se Správou železničních dopravních cest. 

Nekázeň účastníků silničního provozu, ale i samotných občanů, kteří se pohybují v prostorách vlakových nádraží, ukázaly výsledky úterní krajské bezpečnostní akce na železnici.

Policisté ve spolupráci se zaměstnanci Správy železničních dopravních cest prováděli kontroly vlakových nádraží, jejich okolí a okolí železničních drah. Zaměřili se na to, zda lidé nevstupují do kolejiště nebo do prostor dráhy a nádraží, kde je vstup veřejnosti zakázaný. A to zejména z důvodu zkracování si cesty. Akce se netýkala pouze osob, které se pohybují v prostoru vlakových nádraží, ale i účastníků silničního provozu, kteří vjíždějí a vstupují na železniční přejezd v případech, kdy to je zakázáno. 

2
Do akce se zapojilo více jak dvě desítky policistů, kteří ve spolupráci s pracovníky drah prováděli kontrolu 6 vlakových nádraží a zkontrolovali přes 60 osob. 

Ukázalo se, že tato prevence na železnici je stále na místě. Během akce řešili policisté celkem 17 přestupků v místech železničních přejezdů, kdy 7 z nich oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení a 10 z nich vyřešili na místě uložením příkazových  bloků v celkové částce 3200 korun.

V 6 případech řidiči motorových vozidel vjeli na železniční přejezd v čase, kdy byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a zároveň v čase, kdy byla dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení. Další 4 řidiči před železničním přejezdem, u kterého byla umístěna dopravní značka „Stůj, dej přednost v jízdě!“, nezastavili vozidlo na takovém místě, odkud by měli náležitý rozhled na trať. Nekázeň zjistili policisté nejen u řidičů, ale také u chodců a cyklistů. Ve 4 případech vstoupili chodci na železniční přejezd v případech, kdy se zdvihaly závory a byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení. Také 1 cyklista se vydal přes železniční přejezd v době, kdy se zdvihaly závory a byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení.

V jednom případě řešili policisté řidiče, který překročil nejvyšší dovolenou rychlost přejíždění přejezdu 50 km/h, kdy na zařízení svítili bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení. Vozidlu byla naměřena rychlost po odečtu tolerance ve výši 64 km/h. A nechyběl ani řidič, který za jízdy telefonoval. Ten na místě obdržel blokovou pokutu. 

Velkou nekázeň zjistili policisté také u osob, které se pohybovali v prostorách samotných vlakových nádraží a kolejišť. Zde uložili v 11 případech na místě pokuty v celkové částce 4.200 korun, neboť na výzvu k opuštění prostoru kolejiště nerespektovali pokynů pracovníků Českých drah. V jednom případě byl řešen přestupek - pohyb osoby v kolejišti po oznámení Drážnímu úřadu napomenutím výpravčího. Tato osoba uposlechla pokynů výpravčího, aby opustila prostor kolejiště a nemuseli jí tak policisté ukládat na místě blokovou pokutu. 


17. 5. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem