Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté reagují na šířící se paniku mezi dětmi a rodiči na okrese Beroun

BEROUNSKO – Lidé sdílí informace cestou sociálních sítí a šíří poplašné zprávy. 

Policisté obdrželi informaci o případu, ke kterému mělo dojít v obci Žebrák před základní školou u autobusové zastávky. Dětem zde měl neznámý muž nabízet dvousetkorunovou bankovku a celou událost si natáčet na mobilní telefon. Jeho jednání však také jedno z dětí natočilo na své mobilní zařízení. O incidentu žáci informovali své rodiče. Až do tohoto okamžiku by bylo vše v pořádku, pokud by ti, kteří se o této události dozvěděli, ji neprodleně oznámili policistům. Místo toho se však dva dny prostřednictvím sociálních sítí šířila mezi rodiči dětí ze základních škol na celém okrese panika a dezinformace, které nebyly podloženy žádnými dalšími skutečnostmi.

V okamžiku, kdy se o celé události policisté dozvěděli, se jí začali zabývat kriminalisté. Díky dětem z autobusové zastávky měli k dispozici fotografii vozidla i s registrační značkou. Výsledkem jejich šetření je ověřená totožnost muže, který celý incident zrealizoval. Šetřením se neprokázalo, že by lákal děti do vozidla za účelem jejich zneužití. Muž poté, co jej kriminalisté k celé věci vyslechli, uvedl, že se jednalo pouze o nejapný žert, kdy nedomyslel následky svého jednání. Zároveň jim poskytl svůj videozáznam z místa události, který potvrzuje jeho slova.

Zarážející na celé věci je skutečnost, že ačkoliv děti, které byly přítomny této události, zareagovaly naprosto správně, kdy ani jedno z nich nepřistoupilo k vozidlu, uvedly, že s cizím člověkem se nebudou bavit, že si od něj žádné peníze nevezmou a dokonce pořídily fotografii vozidla k následné identifikaci, jejich rodiče a další lidé rozšířili cestou sociálních sítí absolutní hysterii a paniku, aniž by vyčkali na výsledky šetření policistů, kteří v případech, kdy by mohlo dojít k ohrožení života a zdraví, veřejnost informují. Lidé dokonce začali šířit a sdílet fotografii muže, kterého zároveň označili jako toho, kdo láká děti do auta za úplatu. Tento muž však s tímto případem nemá nic společného. Policisté upozorňují, že takové jednání může vést k naplnění skutkové podstaty hned několika trestných činů, kterými jsou např. pomluva nebo šíření poplašné zprávy. Lidé se tímto mohou sami vystavit možnosti trestního stíhání. Vydávat, šířit a sdílet fotografii nebo video kohokoliv bez jeho souhlasu, navíc označit někoho za pachatele je protiprávní. Zveřejňovat fotografie a videozáznamy v případě podezření z trestné činnosti mohou pouze orgány činné v trestním řízení, tedy v tomto případě policisté. Policie jednoznačně doporučuje okamžitě takovéto informace předávat policistům a nešířit prostřednictvím sociálních sítí.

por. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
20. března 2019

vytisknout  e-mailem