Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté při dopravně bezpečnostní akce opět rozdávali reflexní vesty

KRAJ – Akce byla zaměřená na viditelnost osádky vozidla při mimořádných událostech. 

Přesně po měsíci, v pátek 20. února 2017, proběhla v celém Středočeském kraji dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na viditelnost osádky vozidla při mimořádných událostech v silničním provozu. Jak je dáno v zákoně, pokud řidič při řešení technické závady nebo při dopravní nehodě vystoupí mimo obec z vozidla na komunikaci, musí mít vždy na sobě oblečenou reflexní vestu, kterou je povinen mít ve vozidle.

Středočeští policisté se v rámci akce zaměřili primárně na viditelnost motoristů, ale také na kontrolu technického stavu vozidel. V rámci kontroly technického stavu hlídky věnovaly zvýšenou pozornost zimním pneumatikám, avšak nejen těm. Zaměřily se na vše, co se technického stavu vozidla týká, a to je například osvětlení vozidla, prasklé nebo poškozené čelní sklo, zatemnění čelního skla či předních bočních skel atd.

Co se týče viditelnosti motoristů a jejich ze zákona povinné výbavy mít reflexní vestu v souvislosti s nouzovým stáním, policisté řidiče při silničních kontrolách také informovali o nutnosti správného uložení. Pokud motorista při řešení technické závady nebo při dopravní nehodě z auta vystoupí, musí si ji obléknout, proto by ji měl mít po ruce, nikoliv v zavazadlovém prostoru.

Cílem této akce bylo připomenout řidičům tuto povinnost, ale zároveň je upozornit na bezpečnost celé posádky vozidla a popřípadě dovybavit ostatní reflexními vestami určenými právě spolucestujícím, aby i oni byli v případě nouzového stání a při pohybu kolem odstaveného vozidla v bezpečí a dobře viditelní.

Do této dopravně bezpečnostní akce bylo nasazeno celkem 212 policistů, z toho 79 dopravních a 133 policistů z pořádkové policie.
Policisté z celého Středočeského kraje v rámci akce zkontrolovali celkem 1929 vozidel a zjistili 256 přestupků, z nichž bylo 240 vyřešeno blokovou pokutou v částce 54 900,-Kč.

Za volant usedlo celkem 7 řidičů pod vlivem alkoholu, přičemž pět z nich nadýchali do jedné promile a dva nad jedno promile.

Nejčastějšími přestupky byly:
- Nevyhovující technický stav vozidla   74
- Nepoužití bezpečnostních pásů   45
- Vozidla bez dálniční známky    9
- Dopravní přestupky chodců    6

 

Většina řidičů měla ve vozidle reflexní vesty. Ti, kteří neměli, od policistů vesty obdrželi, tak jako i jejich spolujedoucí pro jejich bezpečí a viditelnost.

V rámci dopravně bezpečnostní akce byly policejní hlídky rozmístěny na vytipovaných pevných stanovištích všech okresů Středočeského kraje, kde vykonávaly kontrolní činnost.

Dopravní akce obdobného typu budou na území Středočeského kraje i nadále pokračovat.

 

 

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
22. února 2017

vytisknout  e-mailem