Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté postupovali v souladu se zákonem

Vyjádření Policie ČR k medializovanému případu dopravní kontroly v Brně. 

Dne 13. 6. 2017 krátce před patnáctou hodinou si policejní hlídka všimla vozidla, které se otáčelo v křižovatce s řízeným provozem a jeho řidička tak byla důvodně podezřelá ze spáchání přestupku podle § 24 odst. 4 písm. b) z. č. 361/2000 Sb. Řidička však s projednáním přestupku na místě nesouhlasila, na což má právo, a policisté proto sepsali oznámení o přestupku pro příslušný správní orgán.

Jako svědkyni spáchání přestupku, slovy zákona osobu pohybující se na místě spáchání přestupku, chtěli ztotožnit také ženu na sedadle spolujezdce. V té době neznámá žena však ani na opakované zákonné výzvy dle § 63 odst. 2, písm. h) z. č. 273/2008 Sb. nereagovala a odmítala svou totožnost prokázat. Následně policisté ženu poučili, že pokud svou totožnost neprokáže, bude dle § 63 odst. 3, z. č. 273/2008 Sb. předvedena na příslušné obvodní oddělení policie, což se i stalo vzhledem k vytrvalému odmítání totožnost prokázat i přes opakované výzvy a poučení.

Policisté tedy ženu dle § 26 odst. 1, písm. e), f) z. č. 273/2008 Sb. zajistili a převezli k ověření totožnosti na oddělení, kde zjistili, že se jedná o dceru řidičky. Jakmile byla totožnost ověřena, pominuly tak zákonné důvody pro omezení osobní svobody a žena byla propuštěna.

Přestupek řidičky bude projednávat příslušný správní orgán, stejně tak jako přestupek proti veřejnému pořádku spolujezdkyně, která se jej zřejmě dopustila neuposlechnutím výzvy policistů.

I přesto, že celý případ při prvotním posouzení nejeví známky pochybení policistů, nechal ředitel krajského ředitelství Jihomoravského kraje na základě spekulací, které se objevily v médiích, celou věc prověřit příslušným odborem vnitřní kontroly.

por. Pavel Šváb, 17.07.2017

vytisknout  e-mailem