Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté pokračují v řešení příspěvků na sociálních sítích

Ms kraj: Další sdělené podezření a zahájení úkonů 

Jak jsem včera psala, naší pozornost mají také informace o výhrůžkách střelbou a obdobně zveřejněné na sociálních sítích. Reagujeme na příspěvky v průběhu celého roku a stejně tak i nyní, v návaznosti na tragickou střelbu v Praze. K včera uvedeným případům připojuji aktuálně další dva.

  • Frýdecko-místečtí kriminalisté se začali předevčírem, na základě informace od kolegů z republiky, zabývat zveřejněním dvou možných protiprávních příspěvků. Pro provedených úkonech trestního řízení sdělili kriminalisté včera, ve čtvrtek, 46letému muži podezření z přečinu schvalování trestného činu. Muž se měl v polovině prosince na sociální síti vyjádřit v souhlasném duchu s činem ženy, která kdysi dávno usmrtila v Praze více lidí, současně měl v podstatě souhlasit s činem střelce z ostravské nemocnice.
  • A kriminalisté z Frýdku-Místku zahájili úkony trestního řízení u dalšího případu, který se datuje až po pražské střelbě. Příspěvek na sociální síti byl ve smyslu, proč nebyla střelba směřována na starší osoby, ale proběhla na univerzitě. Kriminalisté pracují s osobou podezřelou, věcí se i nadále zabývají.  

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 29. prosince 2023

---------------------------------             původní zpráva z 28. prosince 2023   --------------------------------

Moravskoslezští policisté se zabývají příspěvky na sociálních sítích, rovněž související se střelbou v Praze

Také moravskoslezští policisté sledují v průběhu celého roku dění na sociálních sítích, pozornost věnují a reagují rovněž na informace o výhrůžkách střelbou a podobně. Různé reakce na sítích pak vyvolala konkrétně i tragická střelba v Praze. Moravskoslezští policisté se aktuálně zabývají v této souvislosti několika příspěvky typu schvalování či výhrůžka střelbou. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro různé trestné činy odpovídající charakteru sdělení a pokračujeme v realizaci  dalších úkonů trestního řízení, včetně zjišťování motivů a okolností vzniku příspěvků. Každému případu se patřičně věnujeme od samotného počátku, jsme samozřejmě v kontaktu se státními zástupci. Díky profesionální práci jsme vypátrali a pracujeme již s několika osobami. Například:

  • Před vánočními svátky zveřejněn na sociální síti pod fotografií předsedy vlády příspěvek, a to v souvislosti s uctěním památky obětí střelby. Pisatel se vyjádřil v duchu, že by bylo lepší vystřílet vládu, a ne studenty. Na policejní služebně již druhý den k věci podával vysvětlení muž z Frýdecko-Místecka. Je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování.
  • Z přečinu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci je podezřelý muž pobývající na Novojičínsku. Kriminalisté jej prověřují v návaznosti na příspěvek zveřejněný o vánočních svátcích na sociální síti ve spojení s komentáři o tragické střelbě, který obsahoval informaci o možném zopakování střelby.
  • Další případ je z Bruntálska, datuje se rovněž o vánočních svátcích. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu proti pořádku ve věcech veřejných, a to v návaznosti na výhrůžku fyzického ataku zveřejněnou na sociální síti, která byla umocněna vyobrazením dlouhé střelné zbraně. Rovněž v tomto případě pracují kriminalisté s osobou podezřelou.

Policisté sdělili muži podezření z přečinu

V úzké souvislosti s výše uvedeným lze sdělit, že moravskoslezští policisté se standardně intenzivně zabývají a zabývali příspěvky na sociálních sítích obsahující informace o výhrůžkách střelbou a podobně. Například karvinští kriminalisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži z Havířova podezření z přečinu podněcování k trestnému činu. Muž měl v době ještě před střelbou v Praze na veřejné sociální síti komentovat jiný příspěvek, kdy v podstatě nabádal ke střelbě na osoby.

por. Mgr. Soňa Štětínská

vytisknout  e-mailem