Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté pokračovali v kontrolách krizových lokalit

Ubytovny navštívil s policisty i ministr vnitra a policejní prezident.  

     Dnes proběhlo na Krajském úřadě Plzeňského kraje jednání o bezpečnosti v krizových lokalitách, zejména v oblasti průmyslové zóny Borská pole. Jednání se účastnil ministr vnitra, policejní prezident, hejtman, primátor, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a starostové dotčených obcí.  Přestavitelé řešili, jak zajistit bezpečnost v místech s vysokou koncentrací zahraničních zaměstnanců. Po tiskové konferenci se všichni přesunuli na ubytovny, kde právě probíhaly kontroly.

     Policisté při nich zkontrolovali 250 osob a 7 ubytovacích zařízení a provozoven. V průběhu zjistili šest případů, kdy došlo k padělání a pozměnění veřejné listiny (většinou padělané doklady totožnosti) a jedno maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V rámci lustrací v našich databázích u dvou osob zjistili, že mají záznam v schengenském informačním systému a jsou v pátrání. Při kontrolách policisté zjišťují, zda jsou cizinci na našem území legálně a v případě, že nejde o osoby z EU, zda mají povolení k zaměstnání. Ověřujeme také, jestli ubytovatelé plní podmínky ze zákona o pobytu cizinců, například přihlašování cizinců.

     Podobné kontroly probíhaly i v minulém roce, kdy policisté z odboru cizinecké policie provedli přes 7 tisíc pobytových kontrol, prohlédli přes 2 500 ubytovacích zařízení a téměř 500 objektů pro výdělečnou činnost. V roce 2016 zkontrolovali přes 28 tisíc cizinců. Nejčastěji zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny a maření výkonu úředního rozhodnutí.

     V rámci výkonu služby řeší policisté často v okolí ubytoven fyzická napadení, vyhrožování či vydírání. V některých případech vyjíždějí na hlášené krádeže věcí z pokojů, rušení nočního klidu či znečišťování veřejného prostranství. Například v sobotu policisté řešili fyzické napadení 26letého muže před ubytovnou v Bendově ulici v Plzni. Dva muži ve věku 20 a 25 let jej poranili tak, že potřeboval lékařské ošetření. Mladší z útočníků s atakem přestal ve chvíli příjezdu policistů, ovšem starší z dvojice byl vulgární a agresivní i vůči policistům. Ti jej převezli na obvodní oddělení, kde ještě poničil část zařízení. Policisté jej obvinili z přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu v jednočinném souběhu s přečinem výtržnictví a přečinu vyhrožování a násilí proti úřední osobě. V neděli pro změnu vyjížděli kolegové do ulice Na Jíkalce, kde 18letý cizinec krumpáčem poničil čtyři zaparkovaná vozidla a snažil se z některých odcizit uložené věci.

     Vzhledem k tomu, že počty podobných případů v posledních letech stoupají, spolupracujeme s orgány státní správy a dalšími institucemi na tom, aby se protiprávnímu jednání předcházelo. Chceme, aby se občané Plzeňského kraje cítili bezpečně, a děláme pro to maximum. Nechceme ale proti cizincům působit pouze represivně, ale i preventivně. Pokud chceme předcházet páchání protiprávního jednání z jejich strany, je třeba pomoci cizincům začlenit se do společnosti, zajistit jim možnost informací o naší legislativě  a takové podmínky, aby jejich ubytování byly odpovídající.

mjr. Ing. Martina Korandová
6. února 2017

 

vytisknout  e-mailem