Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté opět dohlíželi na bezpečnost u kolejišť a železničních přejezdů

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty dohlíželi na dodržování zákazu vstupu do kolejiště.  

     Policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty během dnešního dne realizují na území kraje opakovanou bezpečnostní akci s názvem Železnice. Ta je zaměřená na kontrolu chování osob v prostoru železniční dráhy, zejména na vstupy do kolejiští a železničních přejezdů.  Akce má zejména preventivní charakter, přižemž je kladen důraz na informovanost  účastníků silničního a železničního provozu ohledně rizikového chování, kterým ohrožují především své životy.
     Policisté upozorňovali na to, že osoba, která vstoupí do kolejiště v místě, kde je to zakázáno, se dopustí protiprávního jednání, za které lze v rámci správního řízení uložit pokutu až 10 000 korun.  Pro řidiče všech vozidel platí, že nesmí vjíždět na železniční přejezd, kdy je zapnuté světelné a výstražné znamení nebo jsou-li v pohybu či sklopeny závory. Řidiči motorového vozidla, který nerespektuje toto pravidlo, hrozí pokuta od 2 500 do 5 000 korun a zákaz řízení až na 6 měsíců, přičemž je v rámci bodového systému přičítáno 7 bodů do karty řidiče. Cyklistům může být uložena pokuta do 2 500 korun a chodcům do 2 tisíc korun.

     V Plzeňském kraji policisté dohlížejí na bezpečnost na 5 železničních zastávkách a 7 železničních přejezdech. Během ranních hodin policisté zjistili desítky osob, které vstoupily na koleje. Některé případy byly vyřešené domluvou, ale některé, kdy chodci nerespektovali ani pokyny pracovníků SŽDC, byly vyřešeny v blokovém řízení. Další desítky lidí ale před vstupem do kolejiště odradila přítomnost policistů.    
     Nerespektování zákazu vstupu do kolejiští či vjíždění na železniční přejezdy má mnohdy tragické následky, proto budeme v podobných akcích pokračovat.

por. Ing. Jan Koželuh
23. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem