Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté odhalili několik padělaných dokladů

ZLÍNSKO: Přestože se jednalo o velmi zdařilé padělky, zkušení policisté se ošálit nenechali.  

Na konci listopadu provedli policisté zlínského oddělení cizinecké policie pobytovou kontrolu na jedné z otrokovických ubytoven. Mezi kontrolovanými byl i muž, který se prokázal rumunským občanským průkazem. Během kontroly cizincovi totožnosti a pravosti jeho dokladu policisté zjistili, že v ruce drží velmi zdařilý padělek občanského průkazu, a že se člověk prokazující se tímto dokladem za rumunského občana pouze vydává. Ve skutečnosti měli před sebou třiatřicetiletého muže, který je občanem státu mimo Evropskou unii. Na základě otisků prstů a jejich srovnání v dostupných databázích bylo navíc zjištěno, že je muž žadatelem o azyl v Německu. Tam bylo po cizinci vyhlášeno národní pátrání. Z tohoto důvodu jsme muže zajistili a eskortovali do Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách. Právě tady bude čekat na realizaci Dublinského řízení o vydání cizince do Německa. Muže na základě zkráceného přípravného řízení již potrestal soud za spáchání trestného činu „Padělání a pozměnění veřejné listiny“ dvouměsíčním odnětím svobody s podmínkou na dvacet měsíců.

Během výslechu muž uvedl, že v České republice v současné době pobývá i jeho manželka. Policisté se tedy o den později na ubytovnu vydali znovu. Třicetiletá žena jim na výzvu k předložení dokladů vydala svůj cestovní pas. Na dotaz, zda vlastní i jiný doklad totožnosti, donesla i padělaný občanský průkaz Rumunska. A stejně jako v případě svého manžela – velmi zdařilého provedení. I ji nyní policisté šetří z podezřením na spáchání trestného činu totožného s deliktem svého muže.

Úspěšní byli policisté zlínského oddělení cizinecké policie i na konci uplynulého týdne. Při kontrole trojice cizinců žijících v jednom ze zlínských bytů zjistili v podstatě stejný problém jako u manželského páru. Všichni tři muži národnosti státu nepatřícího do Evropské unie, se při kontrole prokázali velmi zdařilým padělkem občanského průkazu Rumunska. Falešné doklady si obstarali k tomu, aby legalizovali svůj pobyt v České republice a snadněji našli uplatnění na pracovním trhu. Místo toho jsou však podezřelí ze spáchání trestného činu „Padělání a pozměnění veřejné listiny“, za což jim hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Ve správním řízení bylo navíc již rozhodnuto i o tom, že trojici cizinců čeká vyhoštění a tříletý zákaz pobytu.

Policisté zlínského oddělení cizinecké policie jsou vskutku odborníky na odhalování padělků. Vždyť od začátku roku jich v různé podobě zjistili již 180. Nejsou však mezi nimi jen padělky dokladů totožnosti, ale mimo jiné i falza technických průkazů, razítek na listinách, padělaná potvrzení o zaměstnání či rybářský lístek.

8. prosince 2015, nprap. Petr Jaroš

padělek ilustrační foto.jpg

 

vytisknout  e-mailem