Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté objasňují stále více trestných činů

Stabilizace policejního sboru má přímé důsledky na pokles trestné činnosti a zvýšení její objasněnosti. 

V roce 2014 bylo v České republice oznámeno 288 660 trestných činů, což znamená meziroční pokles o 11, 3 %.  Nezanedbatelně stoupl i počet skutků, které policisté objasnili. V roce 2013 bylo objasněno 43, 7 % trestných činu, v roce 2014 se toto číslo zvýšilo na 49 %, tedy o více než pět procent a objasněno bylo 141 336 trestných činů.

Mezi kriminalitou dlouhodobě nejzatíženější místa patří Hlavní město Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj.     Tento stav vedení policie vnímá a intenzivně pracuje na vytvoření podmínek pro snižování kriminality i v těchto regionech. Nejedná se jen o upravení stavu počtu policistů, ale také opatření, která vychází ze spolupráce různých státních orgánů a samospráv.

Pokles trestné činnosti je zaznamenán téměř u všech druhů trestných činů. Z hlediska četnosti policisté vyšetřují nejvíce majetkové trestné činy, těch za minulý rok bylo 173 611, z toho 49 304 vloupání.  Hospodářských trestných činů bylo v roce 2014 vyšetřováno 30 731, a 16 949 je pak číslo prezentující množství násilných trestných činů.

Tato pozitivní výsledky lze přičíst zejména ekonomické a personální stabilizaci policie, která umožnila efektivnější potírání kriminality. „Postupné navyšování početních stavů policistů, s důrazem na jejich nasazení v přímém výkonu služby, je jednou z důležitých podmínek, které pomohou nastavený trend udržet,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý s důrazným upozorněním, že „trestná činnost je sofistikovanější a kriminální prostředí je modernější a lépe organizované.“

Mezi úspěchy loňského roku bezesporu patří i téměř osm miliard korun v zajištěném majetku a finančních hodnotách, tedy výnosy z trestné činnosti. Největší podíl na zajištění majetku a finančních hodnot mají specializované celorepublikové útvary, které nejčastěji používají tento institut. Z krajských ředitelství se nejvíce dařilo pražským, olomouckým a moravskoslezským policistům.

V roce 2015 se bude policie dále modernizovat a reagovat na nové hrozby, které aktuálně představuje zejména vysoký nárůst trestné činnosti na internetu. V reakci na tento nárůst policie vybuduje a certifikuje dohledové pracoviště v souladu se zákonem o kybernetické bezpečnosti. I nadále se bude věnovat trestné činnosti páchané na seniorech, drogové problematice, a také zajišťování výnosů z trestné činnosti.

kpt. David  Schön
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
23. 1. 2015
Odkazy do noveho okna

Statistiky kriminality 01

Statistiky kriminality 01 

Detailní náhled

Statistiky kriminality 02

Statistiky kriminality 02 

Detailní náhled

Statistiky kriminality 03

Statistiky kriminality 03 

Detailní náhled

Statistiky kriminality 04

Statistiky kriminality 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem