Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté objasnili sérii případů sprejerství

ŽĎÁRSKO: Škoda je přes dva miliony korun 

Policistům žďárského územního odboru se podařilo objasnit sérii případů sprejerství, ke kterým od podzimu loňského roku docházelo na Žďársku. Pachatel má na svědomí poškození téměř osmi desítek různých objektů a zůstala za ním škoda bezmála dva a půl milionu korun. Sedmatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání trestného činu, za který mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Na podaný návrh byl vzat do vazby.

Od října loňského roku začal ve Velké Bíteši a Velkém Meziříčí vzrůstat počet případů poškození majetku. Na různých místech ve městech pachatel ničil různými barevnými nápisy a obrazci co mu pod ruce přišlo, ať to byly fasády domů a objektů, zídky, ploty, betonové podpěrné pilíře, rozvaděče, kontejnery, garáže, protipovodňové zdi a jiné. Celkově nasprejoval na více než sedmdesáti místech nápisy typu SUPER, ORF, 1UP, TOP, BARON, UTA. Případy policisté důkladně šetřili, prováděli ohledání, zadokumentování a shromažďovali poznatky a informace. Sedmatřicetiletého muže zadrželi při útěku o uplynulém víkendu na ulici Hornoměstská u řeky Balinky ve Velkém Meziříčí bezprostředně poté, co poškodil další objekty. Zadržený muž skončil s pouty na rukou a směřoval do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Sedmatřicetiletý muž z Velké Bíteše byl obviněn ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ řekl mjr. Bc. Radek Hraško, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti především za majetkovou trestnou činnost soudně trestán. Naposledy byl potrestán podmíněným trestem odnětí svobody se zkušební dobou až do dubna roku 2025. Přesto to pro něj nebylo dostatečným ponaučením a v trestné činnosti pokračoval.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho poté odvezli do věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na tři léta.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
4. května 2023

vytisknout  e-mailem