Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté o vánocích nezahálejí

KRAJ – Jsme plně připraveni chránit, pomáhat a bojovat proti zločinu v době, kdy ostatní odpočívají.  

V průběhu vánočních svátků do této hodiny (24. 12. – 26. 12. 10:00h) policisté v kraji přijali desítky oznámení o podezření spáchání trestných činů, přestupků, pohřešování osob, dále sami policisté zjistili desítky přestupků především na úseku silničního provozu, veřejného pořádku či na úseku „TOXI“  a dále vyjížděli k téměř 30 dopravním nehodám. 
 
I v těchto svátečních časech bylo obyvatelům kraje ve dne i v noci připraveno pomoci, více jak dvěstě policistů denně ve službě přímo v terénu tzv. na ulici. Další policisté na policejních služebnách jako například operační důstojníci, kriminalisté, kriminalističtí technici, další dopravní, či pořádkoví policisté buď řídili a koordinovali činnost policistů v terénu, pracovali na objasnění případů, pracovali na zadokumentování zajištěných stop atd. Samozřejmě byli v případě potřeby připraveni vyjet pomoci svým kolegům, kteří dohlíželi na dodržování veřejného pořádku, bezpečnosti silničního provozu či pracovali na objasnění či řádném vyřízení oznámených skutků.
Možná právě vzhledem k vánočnímu období policisté zaznamenali v těchto dnech zvýšený počet oznámení týkajících se pohřešování svých blízkých.  Přímo na Štědrý den jsme v kraji přijali 7 oznámení o pohřešování. Včera jsme přijali jedno oznámení a dnes (prozatím) spolupracujeme s jihomoravskými  kolegy na jednom pátrání.
Pátrali jsme například po 13letém synu, 39letém strýci, 29letém příteli, 59letém manželovi, ale i po 84leté seniorce či 45leté přítelkyni.
Ke každému oznámenému případu jsme přistupovali se vší vážností, kdy jsme spolupracovali v rámci útvarů v kraji, s ostatními krajskými ředitelstvími, celorepublikovými útvary včetně Letecké služby Policie ČR a v jednom případě i se zahraničními kolegy z Polska, kteří nás požádali o spolupráci. U oznámených případů byl pohřešovaný vždy nalezen, nebo byly zjištěny informace jeho pobytu. V jednom z případů byl pohřešovaný vypátrán 15 minut po oznámení. U jednoho z případů bylo oznámeno i zanechání poslední vůle, však pohřešovaný muž byl za pár hodin nalezen v pořádku. Obavy o seniorku, která dle oznámení měla opustit jedno ze sociálních zařízení v kraji ve večerních hodinách se naštěstí po dvou hodinách, kdy probíhalo intenzivní pátrání, připraven byl i vrtulník, a bylo spolupracováno s rodinou, nepotvrdily a žena byla nalezena v zařízení na jiném pokoji, kde komunikovala s vrstevníky. Chvíli před půlnocí 25. 12. jsme přijali oznámení o pohřešování přítelkyně, která u svého přítele trávila vánoce na Trutnovsku. Ani ne za půl hodiny po oznámení, jsme muže mohli uklidnit, jelikož jsme ženu našli na procházce v sousední ulici domu zcela v pořádku.
 
Co se týká majetkové trestné činnosti, tak policisté řešili například kapesní krádež, kdy muže okradla zlodějka přitom, co jej objímala u nádraží. Dále jsme přijali oznámení o krádeži pískovcových sošek z pozemku rodinného domu, mobilního telefonu z volně odložené kabelky v baru v Hronově, rozbitou výlohu v Jaroměři, vykradení bývalého kostela, krádež věcí z bytu. Na Jičínsku jsme zadokumentovali případ podezření ze spáchání zpronevěry, kdy prodavačka vánočních ozdob tržbu přesahující 100 tisíc neodevzdala tam, kam měla a ponechala si výtěžek pro sebe. Muže, který se na Štědrý den před půlnocí vloupal do domu na Hradecku, jsme po oznámení události ani ne za hodinu vypátrali a zadrželi. V současné době je již muž obviněn.
 
V této době dopravní policisté vyjížděli k dopravním nehodám, při kterých naštěstí nedošlo k úmrtí osoby. Došlo k lehkým zraněním několika účastníků, kdy u většiny nehod se jednalo o události, kdy došlo k pouze k poškození vozidla. Dále policisté vyjížděli k 6 nehodám, při kterých došlo ke střetu se zvěří.
Včera v pět hodin ráno kupříkladu řešili kolegové v Hradci Králové případ řidiče, který usedl za volant s více jak 2,5 promile alkoholu v dechu. Díky tomuto je 25 letý muž potom, co se vyspal na záchytce a přišel o řidičský průkaz, podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
U dalšího řidiče kolegové z Pohotovostního a eskortního oddělení tentokrát 25. 12. chvíli před 21. hodinou v Hradci Králové Pouchově zjistili orientačním testem přítomnost amfetaminu/metamfetaminu. Muži byl na místě rovněž zadržen řidičský průkaz, kdy jeho nezodpovědné chování bude řešit příslušný správní orgán.
V dalších 4 případech policisté daného oddělení vyřešili osoby, které u sebe přechovávali jinou návykovou látku. O tuto samozřejmě na místě přišli, kdy ji policistům vydali a tato bude zničena. Tyto případy byly řešeny jako přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Na tento přestupek pamatuje zákon až 15 tisícovou pokutou.
 
nprap. Jan Čížkovský
26. prosince 2014, 12:00
 

vytisknout  e-mailem