Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté na sjezdovce

Jižní Čechy - Jihočeští policisté se aktivně zapojili do preventivní akce na sjezdovce. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V rámci preventivního Dne bezpečnosti dětí na sjezdovce, který na sobotu 13. února 2010 připravil a zorganizoval provozovatel sjezdovky Kozí Pláň nedaleko obce Kaplice na Českokrumlovsku, věnovali jihočeští policisté pozornost nejenom dětem, ale i dospělákům.
Pro děti si policisté připravili vedle lyžařské discipliny slalom mezi kužely, také vědomostní soutěž zaměřenou nejenom na chování účastníků v silničním provozu, ale především na bezpečné chování na sjezdovkách. Děti, které prokázaly své znalosti, obdržely od policistů reflexní prvky na oblečení a také Policejní hvězdičku pro kluka i holčičku. Ta jim bude připomínat i jejich povinnosti, které vyplývají z platné státní normy Desatero pro lyžaře a snowboardisty, jejichž výčet je na hvězdičce uveden.
V průběhu preventivního dne policisté dohlíželi také na ohleduplné a bezpečné chování jak malých tak především velkých lyžařů na sjezdovce. Policista je stejně tak jako i příslušník Horské služby oprávněn provádět dohled nad chováním lyžařů v lyžařských areálech. Pokud policista zjistí, že některý z lyžařů svým bezohledným chováním například ohrožuje bezpečnost nejenom svoji, ale i ostatních návštěvníků, upozorní na tuto skutečnost provozovatele sjezdovky. Ten je oprávněn takového lyžaře ze sjezdovky vykázat. V rámci zajištění bezpečnosti provedli policisté u některých lyžařů také dechovou zkoušku, která byla ve všech případech negativní. S potěšením mohu konstatovat, že v průběhu včerejšího preventivního dne ani jeden z návštěvníků neporušil již výše zmiňované lyžařské desatero.
Abychom mohli přímo na místě potvrdit nutnost a opodstatněnost dodržování bezpečného chování na sjezdovkách, celkem třem lyžařům změřili policisté rychlost jakou se pohybovali po sjezdovce Kozí Pláň. Provedeným měřením policisté zjistili, že lyžaři jezdili rychlostí v rozmezí od 40 do 60 km/h. Samozřejmě záleží také na zkušenostech, dovednostech a předvídavosti lyžaře. Naměřená rychlost ukazuje, že opatrnost na sjezdovce se skutečně vyplatí. Účelem desatera není lyžaře trestat, ale naučit je určitému chování. Všichni si musíme uvědomit, že za své chování stejně tak i za jeho následky jsme odpovědní.
Dne bezpečnosti dětí na sjezdovce Kozí Pláň se vedle policistů zúčastnili například i zástupci Českého červeného kříže, Zdravotní pojišťovny MV, Výstaviště České Budějovice a. s., kteří si společně připravili pro děti i dospělé celodenní soutěž. Ta proběhla celkem v pěti kategoriích a zapojilo se do ní  bezmála 200 soutěžících. Hlavní ceny do soutěže věnoval Krajský úřad Jihočeského kraje. Vítězové jednotlivých kategorií získali ochrannou lyžařskou přilbu. Kromě drobných dárků od sponzorů akce mohli soutěžící vyhrát například celoroční vstupenku na sjezdovku na příští lyžařskou sezónu.
 
komisař Jana Hlavínová, 14. února 2010, pisjc@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem