Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté na silnicích kontrolovali nejvyšší povolenou rychlost jízdy vozidel v obci

PLZEŇ - Ze tří desítek zastavených vozidel se celkem 24 řidičů dopustilo dopravního prohřešku. Policisté budou i nadále v těchto preventivních kontrolách pokračovat. 

Nepřiměřená rychlost je jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Naším cílem je vždy zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, zajištění bezpečnosti všech účastníků silničního provozu a především eliminace rizik spojených s dopravní nehodovostí. V průběhu roku dopravní policisté realizují desítky dopravně bezpečnostních akcí nejen celorepublikových, ale i na lokální úrovni.

Ve středu 2. srpna 2023 ráno proběhla na komunikacích v teritoriu Městského ředitelství policie Plzeň jedna z dopravně bezpečnostních akcí preventivního charakteru. Hlídky dopravních policistů se u řidičů zaměřily nejen na to, zda dodržují obecně závazná pravidla v silničním provozu, ale zejména i na to, zda dodržují nejvyšší povolenou rychlost jízdy vozidel v obci. Na vytipovaných místech policisté zastavovali a zkontrolovali na tři desítky vozidel, přičemž u řidičů zjistili celkem 24 dopravních přestupků. Z celkového počtu zastavených vozidel řidiči v 18 případech překročili nejvyšší povolenou rychlost jízdy v obci. Dva řidiči nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem a dva šoféři jeli v autě, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu. V jednom případě policisté při kontrole řidiče zjistili, že nevlastní příslušné řidičské oprávnění. Zjištěné přestupky ve třech případech oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Ostatní prohřešky řidičů policisté na místě vyřešili v příkazním řízení pokutou na místě za celkem 18 000 korun.

Jedno z takto vytipovaných kontrolních míst bylo stanoviště na Zábělské ulici v Plzni na Doubravce. Dopravní policisté zde prováděli měření rychlosti silničním rychloměrem, který je stabilně umístěn uvnitř služebního vozidla. Na místě policisté zastavili téměř dvě desítky vozidel. Přitom zjistili 12 přestupků, které z velké části vyřešili v příkazním řízení pokutou na místě, celkem za necelých 9 tisíc korun. Pouze v jednom případě byl přestupek oznámen správnímu orgánu k dalšímu projednání. Na tomto stanovišti policisté zjistili:

  • 50 km/ hod., nejvyšší povolenou rychlost v obci překročilo celkem 10 řidičů
  • nejvyšší změřená rychlost vozidla byla 75 km/h
  • dva řidiči nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem

S policisty se i nadále budete setkávat na plzeňských komunikacích při preventivních kontrolách či dopravně bezpečnostních akcí.

Řidičům přejeme mnoho šťastně ujetých kilometrů bez komplikací a připomínáme, že dodržováním pravidel chráníte nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

nprap. Veronika Hokrová
3. srpna 2023

vytisknout  e-mailem