Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolují hony

KRAJ VYSOČINA: U účastníka honu jsme zjistili alkohol 

Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kontroly na mysliveckých honech. Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme stejně jako v předchozích letech provádět až do konce letošního roku.

V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím (do 7. prosince 2017) v našem kraji provedli kontrolu na 54 honech, kde jsme zkontrolovali celkem 1 097 osob a 1064 zbraní. Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový stav zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.

„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení,“ uvedla k průběhu kontrol mjr. Bc. Věra Kazatelová, DiS., vedoucí oddělení dohledu a dozoru odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

V případě, že by policisté v rámci kontroly u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu by za přestupek uložili v příkazním řízení pokutu nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.

Uplynulou sobotu odhalili policisté na honu na Havlíčkobrodsku jeden přestupek.  U držitele zbraně, který byl účastníkem honu, byla v rámci kontroly provedena  dechová zkouška, která měla pozitivní výsledek - 0,3 promile alkoholu. Policisté na místě zadrželi zbraň  a muži uložili příkazem na místě pokutu ve výši 2 000 korun

Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit v příkazním řízení pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních.

V loňském roce policisté na Vysočině provedli kontroly celkem 61 honech, v rámci nichž zkontrolovali 1 569 osob a 1 494 zbraní. Žádné pochybní nejistili. Loni jsme prověřovali jeden případ střelného poranění, ke kterému došlo na Jihlavsku 13. listopadu  při honu. Událost se stala na louce mezi obcemi Dobroutov a Lipina na Polensku. Honu se ten den zúčastnilo šest desítek myslivců a honců. Jednu z účastnic honu, pětapadesátiletou ženu, zasáhl po výstřelu odlétnutý brok do ruky. Případem se zabývali policisté z obvodního oddělení v Polné a kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Jihlava. Případ původně prověřovali pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. V průběhu prověřování policisté zjistili, že skutek není trestným činem, a proto věc překvalifikovali na podezření z přestupku na úseku zemědělství, myslivosti a rybářství a spisový materiál předali k projednání do správního řízení příslušnému správnímu orgánu, kterým byl v tomto případě odbor životního prostředí jihlavského magistrátu.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

14. prosinec 2017

vytisknout  e-mailem