Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolovali řidiče

KRAJ - celý týden se policisté převážně zaměřovali na to, zda řidiči za jízdy netelefonují 

V týdnu od pondělí 8. června do pátku 12. června 2020 proběhla celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontroly dodržování pravidel silničního provozu, která byla především zaměřena na nevěnování se řízení. Tyto kontroly probíhaly celý týden i na silnicích a dálnicích ve Středočeském kraji a bylo do nich nasazeno několik desítek dopravních policistů, kteří kontrolovali především to, zda řidiči při jízdě nepoužívají mobilní telefon, který nesmí za jízdy držet v ruce. Kontrol na Benešovsku se zúčastnil i koordinátor BESIP, který vzorné řidiče podaroval i drobným dárkem.
Používání mobilního telefonu za jízdy a nedostatečné věnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Bohužel se velmi často setkáváme s případy, kdy řidiči za jízdy drží v ruce mobilní telefon, telefonují, posílají SMS zprávy, anebo se z jiného důvodu nedostatečně věnují řízení a dění v silničním provozu.
Hlídky dopravních policistů se samozřejmě zaměřily i na dodržování dalších ustanovení pravidel silničního provozu podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.
Během celého týdne zkontrolovali dopravní policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje celkem 2453 řidičů a jejich vozidel a zaměřili se nejen na řidiče osobních, ale i řidiče nákladních vozidel.  Celkem 64 řidičů policisté odhalili při telefonování s mobilním telefonem v ruce. V 16 případech policisté zjistili, že řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu a ve 2 případech pod vlivem drog.  
Při této dopravně bezpečnostní akci středočeští policisté nasadili také speciální a moderní techniku, jako jsou monokulární dalekohledy, zcela nové vozidlo BMW 745 Le Hybrid, ale také autobus, ze kterého policisté prováděli vizuální kontrolu řidičů převážně nákladních vozidel. Tato speciální technika umožnuje policistům lépe kontrolovat chování řidičů za jízdy, protože právě z autobusu mají mnohem lepší rozhled.

Ve Středočeském kraji došlo od ledna letošního roku celkem k 5775 dopravním nehodám, při nichž 37 osob zemřelo, 104 jich bylo těžce zraněno a 1103 zraněno lehce.
V podobných akcích budeme i nadále pokračovat především z preventivních důvodů.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
15. června 2020

vytisknout  e-mailem