Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dopadli pachatele znásilnění na Jablonecku

JABLONECKO – Žena utrpěla psychickou újmu. 

V předchozích dnech se jabloneckým kriminalistům podařilo objasnit zločin znásilnění, ke kterému došlo v létě tohoto roku na území Jablonecka.

Pachatel poškozenou přepadl v nočních hodinách a násilím po ní vyžadoval sexuální styk, který žena odmítala a snažila se mu aktivně bránit. Její snaha o záchranu života a zdraví však pachatele vyprovokovala k ještě agresivnějšímu jednání. Ženu opakovaně udeřil nejen do oblasti hlavy, ale i jiných částí těla. Poté, co se mu nepodařilo vykonat soulož, ji nutil k orálnímu uspokojení. Žena se však stále aktivně bránila a pachatel po opakovaných neúspěšných pokusech svého jednání zanechal a z místa odešel.

Kriminalisté zajistili a následně i vyhodnotili stopy z místa činu, na jejichž základě zadrželi 46 letého muže a vyšetřovatel mu sdělil obvinění ze spáchání zločinu znásilnění. Současně podal státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který soud akceptoval. V případě pravomocného odsouzení hrozí tomuto muži trest odnětí svobody v trvání až 10 let.

Touto cestou bychom chtěli apelovat především na ženy, aby si všímaly osob ve svém okolí, v nočních hodinách se pohybovaly vždy pokud možno v doprovodu prověřené osoby, vyhýbaly se tmavých zákoutím, osamoceným místům a snažily se volit cestu s větší koncentrací lidí. V případě, že se žena dostane do situace, kdy má podezření, že ji někdo pronásleduje a vyskytuje se na místě bez přítomnosti veřejnosti, je dobré neprodleně vytočit tísňovou linku 158. Obecně doporučujeme, aby všichni měli čísla na krizové linky uložená v předvolbách mobilních zařízení. Pokud má žena tísnivý pocit, že ji někdo pronásleduje, může požádat o pomoc kolmejdoucího nebo navštívit veřejné prostory. Zdůrazňujeme současně, aby v případě nebezpečí nevstupovaly do prostor domů, průjezdů či jiných míst, neboť takové jednání může přispět k dosažení cílů pachatele.

Jednoduché pravidlo pro zapamatování zní : ,,Kde jsou lidé, tam je bezpečno“. Zapamatujte si tyto poučky, mohou vám zachránit život či zdraví a současně vás ušetřit případných traumat z prožité negativní události.

22.11.2021

nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje
tel: 606 831 427

vytisknout  e-mailem