Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté dokumentují šest desítek nehod

KRAJ VYSOČINA: Počasí výrazně komplikovalo dopravu v celém kraji 

Od pondělního rána (6.00 hodin) do úterního rána 5. prosince 6.00 hodin - přijali policisté integrovaného operačního střediska oznámení o 61 dopravních nehodách, při kterých se devět osob zranilo.  Většinou se jednalo o lehká zranění, když žádné ze zranění není život ohrožující. Situace se sjízdností byla po celý den i noc velice problematická napříč celým krajem. K šetření dopravních nehod jsme vyjížděli na dálnici D1 i na silnice všech tříd po celém kraji.

Zcela uzavřena až do 20.45 hodin zůstala silnice kvůli dopravní nehodě na Třebíčsku. Jednalo se o silnici II/152 mezi obcemi Jackov a Dědice, kde včera krátce po dvanácté hodině havaroval a převrátil se na bok nákladní automobil převážející klády dřeva. Řidič vozidla utrpěl při nehodě lehké zranění. Z vozidla unikly pohonné hmoty. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 490 000 korun. Policisté odkláněli provoz po komunikacích v okolí. Osobní vozidla místo objížděla přes obec Budkov. Nákladní doprava byla vedena přes obec Dešo.

K nejvážnější dopravní nehodě, která si vyžádala tři zraněné osoby,  došlo v pondělí na Žďársku.  Policisté integrovaného operačního střediska přijali v pondělí 4. prosince půl hodiny po poledni oznámení o dopravní nehodě, která se stala na silnici I/37 na Žďársku.  Dvaačtyřicetiletý řidič s vozidlem Renault Master (nákladní vozidlo do 3,5 tuny) projížděl po silnici ve směru jízdy od obce Stržanov. Při projíždění táhlou levotočivou zatáčkou na komunikaci pokryté rozbředlou vrstvou sněhu ošetřenou chemickým posypem nepřizpůsobil rychlost jízdy a s nákladním vozidlem dostal smyk, který nezvládl. S vozidlem Renault Master přejel vlevo do protisměrného jízdního pruhu, kde v tuto dobu jel z opačného směru jízdy řidič s osobním vozidlem VW Golf. Došlo ke střetu vozidel, kdy bylo vozidlo VW Golf bylo nárazem odhozeno mimo komunikaci a vozidlo Renault se nárazem převrátilo na pravý bok. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičů obou vozidel, kteří museli být z místa dopravní nehody převezeni vozidlem zdravotnické záchranné služby převezeni k ošetření do Nemocnice Nové Město na Moravě. Dále došlo ke zranění spolujedoucího z vozidla VW Golf, který byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem k ošetření do Nemocnice v Brně. Ke zranění jiných osob nedošlo. U obou řidičů vozidel policisté provedli dechové zkoušky s negativními výsledky. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě na vozidlech ve výši 300 000 korun. Ohledáním vozidla VW Golf policisté zjistili, že spolujedoucí nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.  Další okolnosti dopravní nehody jsou v šetření policistů dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou.

Od 16.45 hodin komplikovala provoz na dálnici D1 nehoda dvou nákladních vozidel. Tyto nehody se staly každá samostatně – zhruba 300 metrů od sebe. Jeden plně naložený kamion vyjel mimo dálnici, druhý dálnici zcela zablokoval tím, že se po smyku vzpříčil přes všechny jízdní pruhy. Nehody se staly se na 132,5 kilometru ve směru jízdy na Brno. Dálnice byla zcela uzavřena do 19.00 hodin, poté byl provoz veden pouze jedním jízdním pruhem. Za místem se vytvořila kolona v délce 10 kilometrů. Policisté odkláněli provoz z dálnice na 119. kilometru na exitu Velký Beranov. Vyprošťovací práce byly velice komplikované vzhledem k nákladu, který tahač převážel. Jednalo se o palety s dlaždicemi. Ve 22.30 hodin byla dálnice ve směru na Brno znovu uzavřena na 40 minut, aby mohlo být vozidlo vyproštěno. Místo bylo ve 23.12 hodin průjezdné levým jízdním pruhem, kolem půlnoci průjezdné v obou jízdních pruzích. Kolona se postupně plynule rozjela a při rozjezdu nedošlo k žádné mimořádné události. Hodinu po půlnoci bylo místo průjezdné bez kolon.

Policisté integrovaného operačního střediska přijali také 35 oznámení od řidičů, kteří si stěžovali na namrzlé a kluzké silnice, tyto informace byly předány k přijetí dalšího opatření správci komunikací. Další dopravní nehody, které se v našem kraji dneska staly, si řidiči řešili na místě cestou svých pojišťoven bez nutnosti šetření ze strany Policie ČR.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

6. prosinec 2017

vytisknout  e-mailem