Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté chtějí pomáhat nemocným

KRAJ VYSOČINA: Policisté společně vstoupili do registru dárců kostní dřeně 

Dvaadvacet policistů z územního odboru Pelhřimov se v pondělí 26. května rozhodlo k mimořádnému a záslužnému činu. Policisté společně vstoupili do registru dárců kostní dřeně. Registrace policistů, která byla spojená s vyplněním nezbytných dotazníků a odběry krve, se uskutečnila v Nemocnici Pelhřimov na oddělení hematologie a transfúziologie.
 
Policie České republiky zahájila v březnu letošního roku ve spolupráci s Českým národním registrem dárců dřeně a Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR kampaň „Podpořme darování kostní dřeně“, jejímž cílem je získat nové dobrovolníky pro zápis do Českého národního registru dárců dřeně. Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vstupují do registru dárců individuálně, ale na Pelhřimovsku vznikla před nedávnem naprosto ojedinělá aktivita, kdy se pro společný vstup rozhodli policisté společně s profesionálními i dobrovolnými hasiči. V pelhřimovské nemocnici se jich celkem sešlo na čtyřicet.
 
K jejich rozhodnutí jim v pondělí přišli popřát jejich nadřízení – ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Radek Malíř a vedoucí územního odboru Pelhřimov plk. Mgr. Jaromír Štěpánek. Přítomni byli  také ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plk. Ing. Petr Beneš a ředitel pelhřimovského územního odboru HZS Kraje Vysočina plk. Ing. Jiří Horner. Spolu s nimi se s policisty a hasiči přišel pozdravit i starosta Pelhřimova Leopold Bambula, který všem věnoval publikaci o městě Pelhřimov.
 
„Chtěl bych vyslovit hlubokou úctu všem policistkám, hasičkám, policistům a hasičům. Vážím si jejich činu, protože pro město Pelhřimov je to velice významná událost. Myslím si, že jejich rozhodnutí vychází i z jejich profesního poslání, kdy se setkávají s celou řadou lidí, kteří potřebují pomoci, protože dnes těch neštěstí, ať je to na silnicích nebo při dalších příležitostech, je mnoho," komentoval hromadný vstup policistů a hasičů starosta Pelhřimova Leopold Bambula.
 
Přítomné policisty i hasiče pozdravil také ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina plk. Mgr. Radek Malíř, který uvedl, že je moc rád, že složky záchranného integrovaného systému jsou si vědomy skutečnosti, že musí veřejnosti pomáhat a chránit ji. „Všem vám patří velké poděkování za to, že se jdete zaregistrovat a tím možná i někomu zachránit život, protože to je dar nejcennější," uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina a doplnil, že, tímto počinem dávají policisté jasný signál, že umí veřejnosti prospět a že jim nejsou lhostejné cizí osudy.
 
Mimořádné gesto od policistů a hasičů ocenila také staniční sestra z oddělení hematologie a transfúziologie pelhřimovské nemocnice Věra Šilerová. Ta všem přítomným dárcům předala srdíčka, která vyráběly děti z pelhřimovských základních škol a odznak u nápisem „jsem IN, jsem v registru".
 
Kritéria pro zápis nových dobrovolníků do Českého národního registru dárců dřeně:
  • věk 18 - 35 let
  • dobrý zdravotní stav, žádné závažné onemocnění v minulosti

  • ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času, spojené s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případně s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany života druhého člověka.

  • jako dobrovolník nejste nikdy vázán(a) sebemenší povinností svou dřeň či krvetvorné buňky darovat. Členství v registru dobrovolných dárců dřeně však znamená určitý morální závazek.

  • zapíšete-li se, můžete být kdykoliv v budoucnu vybrán(a) jako jediný možný dárce pro konkrétního těžce nemocného člověka. Jeho osud pak může záviset jen na vaší rychlé dostupnosti a na vaší ochotě své krvetvorné buňky opravdu darovat.

 

 
Další policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se rozhodli vstoupit  do registru dárců kostní dřeně ve čtvrtek 12. června v 15.00 hodin odpoledne v Jihlavě v rámci koncertu Hudby hradní stráže a Policie České republiky. Koncert je pořádán právě v rámci kampaně na podporu dárců kostní dřeně, proběhne pod širým nebem v parku Gustava Mahlera v Jihlavě, vstup na koncert je zdarma a koncert je určen pro širokou veřejnost.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
27. květen 2014
 
 
 
 
 
 

 

Odkazy do noveho okna

Registr dárců dřeně 5

Registr dárců dřeně 5 

Detailní náhled

Registr kostní dřeně 1

Registr kostní dřeně 1 

Detailní náhled

Registr kostní dřeně 2

Registr kostní dřeně 2 

Detailní náhled

Registr kostní dřeně 4

Registr kostní dřeně 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem