Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté celou noc pátrali po dívce

JABLONEC N/NISOU - Policisté, policejní psovod, hasiči, městští strážníci a potápěči, ti všichni pátrali uplynulou noc po mladé dívce na jablonecké přehradě. 

Rušnou noc zažili z úterý na středu policisté společně s dalšími složkami v Jablonci.  V půl dvanácté v noci oznámila na tísňovou linku 158 náhodná žena, že ve chvíli, kdy šla kolem jablonecké přehrady, viděla, jak mladá dívka skáče z hráze do vody. Mělo to být z té části u městského bazénu. Dále také žena uvedla, že dívka měla vylézt z vody na břeh a následně se vydala uplakaná zpět na hráz. Vzhledem k tomu, že vzbudila v oznamovatelce důvodnou obavu, že se snaží skokem do přehrady ukončit svůj život, celou věc oznámila na Policii. Bohužel k popisu dívky nic bližšího neuvedla. 

Operační důstojník vyslal neprodleně po oznámení na místo policejní hlídku z obvodního oddělení Mšeno a dále také policejního psovoda, aby prověřili celou situaci. Do pátrání po dívce se dále zapojila i další hlídka, tentokrát dopravních policistů a také strážníci Městské policie Liberec. Společně tak propátrali hráz přehrady a její celé okolí. Policejní psovod zkontroloval i park pod samotnou hrází a policisté udělali i prověrku na čerpací stanicí Benzina, avšak vše bez kladného výsledku. Operační důstojník na místo vyslal hasiče, aby propátrali vodní hladinu. Cestou hasičů byli vyžádáni na místo i potápěči. Dostavili se několik potápěčů z Liberce a dva z Prahy. Hasiči prověřili vodní hladinu, též bez kladného výsledku. Ani potápěčům se nepodařilo nalézt žádnou osobu či tělo. 

Zda dívka skočila opět do vody, jak uváděla svědkyně, a nic se jí nakonec nestalo nebo zda odešla domů, již zůstává otázkou s velkým otazníkem. Oznamovatelko totiž mezitím odešla do místa svého bydliště. Celá akce skončila kolem šesté hodiny ranní. 

V tuto chvíli policisté apelují na lidi, kteří se ocitnou v tíživé životní situaci a nebo také na jejich blízké, příbuzné, kamarády, či lidé z jejich okolí. Vždy má člověk v životě více možností k řešení své situace a problémů. Existuje mnoho cest, které se dají společně najít.

Rozhodnout se k ukončení svého života je vždy až tou poslední definitivní možností, jak se dají problémy či životní situace řešit. 

Chceme touto cestou oslovit veřejnost, zda má někdo ve svém blízkém okolí osobu, která chtěla v danou noc tímto způsobem řešit svou situaci, ať kontaktuje odbornou pomoc, ať už z řad Policie prostředcnitvím tísňové linky 158, kdy k dispozici jsou policejní vyjednavači, policejní psychologové a také krizoví interventi, či psychologickou pomoc v nemocnici,  může se obrátit na tísňovou linku 112. Tito všichni lidé mohou pomoci, aby nedošlo zbytečně ke zmaření lidského života. Existuje také linka důvěry. Na lince důvěry pracují terapeuti, kteří jsou buď profesionálové nebo laici, to znamená, že telefonicky můžete hovořit s psychologem, lékařem, sociálním pracovníkem nebo zdravotní sestrou, nebo i jinými profesionály s podobným odborným zaměřením nebo s vyškoleným laikem, který prošel důkladnou průpravou pro práci na lince důvěry.

Nebuďte ke svému okolí lhostejní, můžete tím zabránit tomu, aby se jakýkoliv člověk v podobné tíživé životní situaci nedostal na samotnou hranici života a smrti.


22.3.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem