Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté besedovali se seniory v Zákolanech

KLADENSKO – Zájem o preventivní policejní činnost projevily především místní seniorky. 

Policistky oddělení tisku a prevence z územního odboru Kladno a policisté obvodního oddělení Kladno venkov navštívili v pondělí  8. října 2018 v odpoledních hodinách seniory z Komunitního centra „BYDLO“ v obci Zákolany na Kladensku. O toto setkání  s preventivní tématikou a policejními radami  projevily zájem především místní ženy, které po celou dobu bedlivě sledovaly daná témata  a s nadšením  poslouchaly nejen veškerá upozornění, ale i případy trestné činnosti, které se udály v kladenském okrese. Přednášky se zúčastnila i koordinátorka této preventivní akce paní Tereza Hussarová, ale i paní starostka Lucie Vittlichová.

V úvodu policistky seznámily účastnice besedy s programem tohoto preventivního setkání. Prvním bodem besedy byla informovanost o trestné činnosti na území okresu Kladno. Nedůležitějšími informacemi pro přítomné ženy byly preventivní rady, jak se nestát obětí  trestné činnosti.

Beseda se skládala z různých témat a policistky upozornily seniorky na různé formy páchání trestné činnosti a uvedly i několik policejních případů, které se staly v minulých letech v kladenském okrese.

Policistky se tentokrát zaměřily především na trestnou činnost na téma zloději - podvodníci, kteří se objeví seniorům u dveří jejich bytů nebo rodinných domků a snaží si získat pozornost a pod jakoukoliv záminkou se vetřít do jejich obydlí.  Jedná se především o falešné zástupce různých firem, kteří přichází s podvodným účelem, jako je předání přeplatků nebo provedení odečtů, či kontroly  na vodoměry, plynoměry a elektroměry. Další podvodný způsob, s kterým falešní zástupci přicházejí je náhodná výhra v loterii nebo získání dárku ze zásilkového obchodu.  Dále byly seniorky upozorněny na podomní a pouliční prodejce, nabízející různé druhy zboží, jejichž hlavním cílem není prodej kvalitního zboží, ale především získání finančních prostředků za účelem se obohatit, ať už zcizením finančních prostředků nebo prodejem předraženého nekvalitního zboží. 

Důležitou informací také pro seniorky bylo, že v dnešní době  zloději –podvodníci bývají velmi slušně a čistě oblečeni a mají příjemné a seriózní vystupování. Ke svým cestám používají vozidla dražších značek, takže na první pohled nebudí žádný dojem, že se jedná o zloděje – podvodníky. Mnohdy se jedná o skupinky podvodníků tzv. „cesťáků“, kteří ve většině případů na místa svého podvodného jednání spojeného s krádežemi přijíždí z jiných okresů a někdy i z jiného kraje.

Posledním upozorněním tohoto besedování byly kapesní krádeže, se kterými se může každý občan setkat nejen v ulicích města, ale také při nákupu v obchodních domech, návštěvě zdravotního nebo restauračního zařízení, ale také v dopravních prostředcích. Neopomenulo se ani na téma dopravy a to především používání reflexního značení na oděvech při chůzi nebo jízdě na kole.

V rámci tohoto setkání a pobesedování chtěly policistky především předáním informací upozornit seniorky, jak předejít těmto nebezpečným situacím a jak se mají chránit před těmito zloději -  podvodníky, kteří mnohdy připraví seniory o celoživotní úspory za účelem obohatit se ve svůj prospěch.

Všechny přítomné seniorky  projevily o  preventivní upozornění a vybrané případy velký zájem a bylo vzneseno i  několik dotazů. Závěrem besedy se seniorky zapojily do diskuze týkající se těchto  daných preventivních rad a upozornění.

Zástupkyně místního Komunitního centra „BYDLO“ s velmi kladným ohlasem uvítaly policejní návštěvu se  zajímavým a poučným programem a  popovídání s preventivním zaměřením. Policistky všem zúčastněným členům na závěr setkání předaly křížovky pro seniory s policejními radami a  preventivní tématikou.

Několik policejních rad k těmto tématům:

- nepouštět si do svého obydlí žádné cizí lidi

- nekupovat si od podomních a náhodných pouličních prodejců žádné zboží

- vždy mít  pod uzavřením (zipu nebo knoflíku) finanční hotovost, peněženku, doklady

- neponechávat své věci bez dohledu  

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

16. října 2018

Odkazy do noveho okna

Beseda se seniory v Zákolanech

Beseda se seniory v Zákolanech 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem