Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté během pobytové kontroly odhalili několik padělaných dokladů

ZLÍNSKO: Cizince čeká vyhoštění.  

V úterý 9. února v ranních hodinách provedli policisté oddělení cizinecké policie pobytovou kontrolu v jedné z otrokovických výrobních společností. Kromě samotného areálu podniku policisté zkontrolovali i klienty nedaleké ubytovny. Na několikahodinové akci se podílely téměř tři desítky policistů. Ti zkontrolovali 165 osob, z nichž pouze osm byli občané České republiky.

Byť většina kontrolovaných měla vše v pořádku, našlo se i několik jedinců, u kterých tomu tak zdaleka nebylo. Kromě drobných přestupků policisté řešili i několik administrativně a časově náročnějších záležitostí.

Se čtyřmi cizinci jsme zahájili zkrácené přípravné řízení pro podezření ze spáchání trestného činu „Padělání a pozměnění veřejné listiny“, za což jim hrozil trest odnětí svobody až na tři léta. Všichni čtyři muži národnosti států nepatřících do Evropské unie, se při kontrole prokázali velmi zdařilými padělky průkazů Rumunska a Bulharska. Falešné doklady si všichni obstarali k tomu, aby legalizovali svůj pobyt v České republice a snadněji našli uplatnění na pracovním trhu. Soud nakonec vyřkl ortel pro všechny čtyři muže stejný, a to šestiměsíční trest odnětí svobody s podmínkou na 20 měsíců. Cizince samozřejmě čeká i vyhoštění z republiky.

Další muž, který na našem území nelegálně pobýval, již od policistů také převzal rozhodnutí o správním vyhoštění. Během kontroly totiž vyšlo najevo, že v České republice pracuje bez patřičného povolení k zaměstnání.

Posledním zajištěným mužem byl cizinec, u kterého však byla jeho totožnost velmi nejistá. Doklad, kterým se muž prokazoval, byl evidován na osobu, která je podle aktuálních evidencí již několik měsíců mrtvá. Až po intenzivní spolupráci se zahraničními kolegy se zlínským policistům podařilo zjistit pravou identitu nepochybně živého muže. Padesátiletý cizinec se nakonec přiznal, že doklad ve své domovině odcizil svému sousedovi. Následně odjel do České republiky, kde se cizím průkazem několik měsíců prokazoval. Ovšem jen do té doby, než prošel kontrolou zkušených specialistů ze zlínského oddělení cizinecké policie. Policisté na jeho pokoji zároveň objevili věci, které prokazatelně patří výrobní společnosti, u které naposledy pracoval. Je tedy podezřelý i ze spáchání trestného činu krádeže, kterou v současné době vyšetřují otrokovičtí policisté.

 

12. února 2016, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem