Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policista zachránil ženu z hořícího bytu

Český Krumlov - Při záchranné akci musel vykopnout dveře. 

Velmi náročnou situaci mají za sebou policisté z obvodního oddělení v Českém Krumlově. V pátek dne 1. 9. 2023 byli okolo 22. hodiny vysláni do panelového domu na jednom ze sídlišť v Českém Krumlově, kde z jednoho z bytů měl být cítit silný zápach kouře.

Hlídka na nic nečekala a okamžitě vyrazila na místo. Po příjezdu policistů, se již po celém domě linul silný zápach štiplavého kouře. K bytu, který se nacházel v 7. patře domu, se jako první dostal policista praporčík Roman Lisý. Zevnitř bytu byl již v tu chvíli slyšet jasný zvuk praskání ohně. Když nikdo z bytu nereagoval na jeho bouchání, rozhodl se, že dveře vykopne.

Po vykopnutí dveří již nebylo v bytě kvůli hustému dýmu nic vidět. Policista si však všiml, že v chodbě bytu na zemi sedí žena (ročník 1966), kterou s nasazením vlastního zdraví urychleně vyvedl z bytu ven, čímž jí v tu chvíli nepochybně zachránil život. Po ujištění, že se v bytě již nikdo nenachází, popadl na chodbě hasicí přístroj, do hořícího bytu se vrátil a začal hasit požár. Plameny se v tu dobu rozléhaly již po stropě bytu. Žena byla mezitím předána do rukou záchranářů a převezena do českokrumlovské nemocnice. Ošetřen musel být nakonec i zasahující policista, který se v důsledku pobytu v hořícím bytě nadýchal kouře a směsi z hasicího přístroje.

Požár se nakonec podařilo s přivolanými hasiči dostat pod kontrolu. Praporčíku Romanu Lisému patří za jeho práci velké uznání, neboť svým jednáním naplnil heslo „Pomáhat a chránit“ do posledního písmene.

por. Miroslav Šupík, DiS., ck.pis@pcr.cz

6. září 2023

Odkazy do noveho okna

praporčík Roman Lisý

praporčík Roman Lisý 

Detailní náhled

Policista zachránil ženu z hořícího bytu

Policista zachránil ženu z hořícího bytu 

Detailní náhled

Policista zachránil ženu z hořícího bytu

Policista zachránil ženu z hořícího bytu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem