Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policista zachránil z řeky sebevraha

Nedělní dopoledne nebylo pro policisty z Benátek nad Jizerou rozhodně běžné.  

Krátce po jedenácté dopoledne vyjeli k obci Předměřice, kde na ně čekal zoufalý otec, který se bál o život svého dospělého syna. Mladý muž, dobrovolně se léčící v PL Kosmonosy se při víkendové návštěvě domova dozvěděl od manželky, že se chce rozvádět. Tíživou životní situaci neunesl a rozhodl se ukončit svůj život. Nasedl do svého vozidla Škoda Favorit a z bydliště odjel.
Po stopách muže se vydala policejní hlídka i jeho otec. Po chvilce pátrání bylo na polní cestě u Předměřic nalezeno odstavené vozidlo s klíčky v zapalování. Několik setr metrů od polní cesty si již policisté všimli na břehu řeky Jizery muže, který odpovídal popisu hledaného. Muž však policisty zahlédl a začal utíkat podél břehu zpět ke svému autu. To však minul a běžel dál po břehu. Policisté se za mužem vydali a jeden z nich ho těsně u břehu dostihl. Nemohl ho však zachytit, protože muž vyhrožoval, že do vody skočí a utopí se. Oba muže dělilo deset metrů, což byl bezpečný prostor pro vyjednávání, kterého se ujal mužův otec, který na místo také doběhl. Vyjednávání nikam nevedlo, protože manželka byla o nutnosti rozvodu přesvědčena. Snaha otce tedy nebyla úspěšná a syn se vrhla do rozvodněné řeky a snažil se utopit.
Ve vypjatém okamžiku bleskově zareagoval jeden z policistů, který se za mužem vrhl do ledové vody a snažil se k němu doplavat. Silný proud řeky oba muže unášel až k druhému břehu, kde policista muže zachytil. Ve vodě se muže snažil pevně držet a doplavat na mělčinu. Nebylo to jednoduché, protože muž svůj úmysl ukončit život myslel vážně a opakovaně se snažil policistovi vytrhnout a vrátit se zpět do silného proudu. 
Vše nakonec dopadlo dobře, prochladlého  muže odvezla rychlá záchranná služba do nemocnice v Mladé Boleslavi.

vytisknout  e-mailem