Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policista z Mladé Boleslavi zachránil seniorovi téměř 300 tisíc korun

MLADOBOLESLAVSKO - Neznámému pachateli hrozí až 8 let vězení. 

Mladoboleslavští policisté od začátku měsíce března 2023 šetří další případ podvodu v prostředí internetu, tentokrát v oblasti investic do komodit. Zatím neznámému pachateli bohužel naletěl 78letý senior z Mladé Boleslavi. 

Na internetových stránkách se mu zobrazila podvodná stránka, která nabízela investování. Senior odkaz rozkliknul a záhy poté ho telefonicky kontaktovali z údajné firmy a nabídli mu, že ho do investic zaregistrují a pomohou mu s obchodováním. Jednou z podmínek bylo i nainstalování programu sdílené plochy počítače a sdělení údajů k platební kartě. Po instalaci a sdělení těchto údajů odčerpali podvodníci z účtu osmasedmdesátníka částku téměř 300 tisíc korun.

Senior o několik dní později zjistil, že na svém účtu nemá žádné finanční prostředky a že se s největší pravděpodobností stal obětí podvodu, proto zašel na Obvodní oddělení v Mladé Boleslavi celou událost nahlásit.

Vzhledem k seniorově neznalosti nástrah online světa, se duchapřítomně aktivity ujal policista Obvodního oddělení Mladá Boleslav, ihned se na účet investičního fondu přihlásil a podařilo se mu včas změnit veškeré přihlašovací údaje a zrušit vazby na účet i e-mail poškozeného, aby nemohlo dojít k dalšímu převodu.
I po skončení pracovní doby byl policista několik hodin na online chatu s operátory investičního účtu a snažil se zjišťovat další informace, aby bylo zajištěno ochránění více jak čtvrtmilionové částky, což se i podařilo.

Policisté nyní po pachateli pátrají a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a také přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí pachateli až 8letý trest odnětí svobody.

Důležité preventivní rady a odkazy!!!

Falešné investice a vzdálený přístup k PC
Kampaň NePINdej
Kryptoměny v rukou podvodníků
 

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
13. března 2023

vytisknout  e-mailem