Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policista se mstil - AMOK 2013

Jihočeští policisté cvičili na "šíleného střelce". Ve školícím středisku zůstali mrtví a zranění.  

V Jihočeském kraji dnes proběhlo ojedinělé cvičení složek Integrovaného záchranného systému pod názvem AMOK 2013. Jde o přípravu řešení mimořádné situace při útoku tzv. „šíleného střelce“. Policisté, hasiči i záchranáři musejí být připraveni na takovouto situaci, která se ve světě stává stále častěji. Cvičení dnes prověřilo komunikaci, taktické postupy všech složek na místě zásahu. Otestován byl také systém koordinace a řízení při řešení mimořádné události, kterou bezesporu je útok aktivního střelce, po kterém zůstávají mrtví a desítky zraněných.


Příprava - maskování obětíPříprava - maskování obětí
Cvičení se zúčastnili bezmála dvě stovky záchranářů, hasičů, policistů, instruktorů, figurantů, pracovníků krizového řízení a technické podpory. Ve speciální místnosti sledovali ředitelé a velící důstojníci jednotlivých složek a také přizvaní novináři průběh celého cvičení a to díky online přenosu z kamer umístěných v prostorách celého „napadeného“ areálu. Tím bylo školní policejní středisko u Lišova.


Scénář celého „masakru“ byl následující. Propuštěný policista se svým komplicem napadne nožem vrátnou v policejním areálu, který dobře zná a po její likvidaci vnikne do skladu a ozbrojí se samopalem i dalšími střelnými zbraněmi. Pravděpodobně ze msty pak střílí po policejních frekventantech, kteří se po areálu pohybují. Informaci o napadení areálu obdrží operační středisko a vysílá na místo policisty, hasiče i lékaře. První hlídky na místě vnikají ve skupině do budovy a snaží se střelce eliminovat. Další přijíždějící hlídky si dělí úlohy. Čtyři policisté vstupují do budovy, ze které stále vybíhají zranění frekventanti a posilují první skupinu policistů. V prvním patře budovy se daří policistům zneškodnit prvního útočníka. Na místo přijíždí i zásahová jednotka. Ostatní policisté před budovou organizují shromaždiště pro zraněné a bezpečný prostor pro ostatní záchranáře, tak aby nebyli zraněni náhodnými či mířenými výstřely. První tým policistů z hlídkové služby a nejbližších obvodních oddělení mezitím hlásí „čisto“ v první části budovy, pachatel zastřelen. Do budovy tak mohou záchranáři pro zraněné. S nimi hasiči, kteří nejen pomáhají při transportu zraněných, ale také likvidují několik ohnisek požáru, který stačili pachatelé založit. Mezitím je druhým pachatelem zraněno i několik dalších osob, hlášeni jsou i mrtví a také zranění zakročující policisté. Pachatel se zabarikádoval v jedné z místností druhého bloku budov. Zde již nemá další oběti, vzdát se nechce a tak přichází ke slovu specialisté ze zásahové jednotky. Vnikají do pokoje a nalézají pachatele, sám se zastřelil v bezvýchodné situaci. „Speciálové“ pak dočišťují druhou část budovy. U jednoho z evakuovaných mužů nalézají však střelnou zbraň! Další útočník? Muž je znehybněn a zajištěn. Nakonec se vše vysvětluje, je také jen obětí, zahlédl, jak jednomu z útočníků upadla zbraň a tak se ji zmocnil. Použít ji však proti útočníkům nestačil, zásahovka byla rychlejší.


Policisté Policisté "čistí" prostor
Budova je prohledána, oba pachatelé jsou mrtví. Záchranáři hlásí několik mrtvých a mnoho zraněných. Další osoby jsou v šoku. Všem je poskytována lékařská péče, psychologická posttraumatická pomoc a to hned na místě. Hasiči pro oběti a jejich bezpečí i pohodlí přistavili vyhřátý autobus. Lékaři na svém rozvinutém pracovišti ošetřují poslední zraněné ve speciálním stanu a sanitky je odvážejí do nemocnic. Cvičení je u konce.


Při následném a jen předběžném vyhodnocení cvičení děkuje krajský policejní ředitel plk. Heřman všem za perfektní přístup a nasazení. „Policie i ostatní složky IZS musí být připraveni. Podle případů z poslední doby z celého světa je zřejmé, že takovýto pachatel nemá plán ústupu, nehodlá se vzdát ani vyjednávat, chce jen zabít co nejvíce lidí. Všechny nové věci, které cvičení ukázalo nebo opravené chyby či špatné postupy, to vše se stane součástí výcviku policistů pro tento velmi specifický zákrok.Při takovémto zásahu je tak možná jediná strategie, co nejdříve eliminovat útočníka, zadržet nebo zastřelit. Každá minuta prodlení znamená další mrtvé.“

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

10. října 2013

Odkazy do noveho okna

Pachatel I. se ozbrojuje

Pachatel I. se ozbrojuje 

Detailní náhled

Pachatel I. zastřelen při zákroku

Pachatel I. zastřelen při zákroku 

Detailní náhled

Pachatel II. se sám zastřelil

Pachatel II. se sám zastřelil  

Detailní náhled

Policisté "čistí" prostor

Policisté "čistí" prostor 

Detailní náhled

Pomoc zraněným

Pomoc zraněným 

Detailní náhled

Příprava - maskování obětí

Příprava - maskování obětí 

Detailní náhled

Zásahovka nastupuje

Zásahovka nastupuje 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem