Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policista roku ŘSCP 2016

Ředitel cizinecké policie plk. Mgr. Milan Majer vyznamenal nejlepší policisty cizinecké policie za rok 2016. 

Slavnostní vyhlášení ankety Policista roku ŘSCP 2016 se uskutečnilo dne 1. prosince 2016 v prostorách Kongresového centra Letiště Václava Havla. Pozvání přijal policejní prezident genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý a první náměstek policejního prezidenta brig. gen. Mgr. Martin Vondrášek, kteří společně s ředitelem předávali nejen ocenění výhercům ankety Policista roku, ale také Pamětní medaile služby cizinecké policie, Čestné medaile policejního prezidenta, Medaile policejního prezidenta za statečnost, Medaile policejního prezidenta za zásluhy o bezpečnost státu, Čestné plakety policejního prezidenta a Věrnostní medaile policejního prezidenta.

Dalšími vzácnými hosty, které jsme přivítali na slavnostním ceremoniálu, byli ředitel kanceláře policejního prezidenta plk. Mgr. Miloš Bednařík a ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje plk. Mgr. Jaromír Kníže.

 

V jednotlivých kategoriích ankety Policista roku ŘSCP 2016 zvítězili:

Osobnost Ředitelství služby cizinecké policie

Letos poprvé byla vyhlášena nová kategorie v anketě Policista roku ŘSCP -  Osobnost Ředitelství služby cizinecké policie, která nahradila kategorii Veterán roku. Osobností může být stále sloužící policista či občanský zaměstnanec, který pro službu cizinecké policie mnoho dobrého vykonal, jeho skutky se zapsaly a stále zapisují do historie útvaru a ředitel služby mu tímto oceněním chce vyjádřit své poděkování za dlouholetý přínos službě cizinecké policie. A historicky první osobností Ředitelství služby cizinecké policie se stal JUDr. Miloš Mrkvica, který je dlouholetou oporou ŘSCP a to již od roku 1996. Miloš Mrkvica zabezpečuje a organizuje spolupráci se zahraničními partnery na nejvyšší úrovni, tlumočí mezinárodní jednání a koordinuje zahraniční aktivity jednotlivých organizačních článků ředitelství. V rámci ředitelství je pro své letité zkušenosti, vstřícný a přátelský přístup vyhledávaným pamětníkem a poradcem.

Cizinář roku

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy - npor. Augustin Faltýnek

Krajské ředitelství policie Středočeského kraje - mjr. Jaroslav Borek

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje - prap. Miroslav Benda

Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje - mjr. Stanislav Mraček

Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje - nprap. Stanislav Dědič

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje - nprap. Martin Jůna

Krajské ředitelství policie Pardubického kraje - mjr. Miloš Ruffr

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje - nprap. Jan Kordač

Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje - kpt. Jana Šilhová

Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje - kpt. Silvie Stejskalová

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina - nprap. Jiří Šmikmátor

Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje - por. Jiří Smékal

Krajské ředitelství policie Zlínského kraje- por. Josef Hazucha

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje - por. Martin Klus

Projekt roku

V této kategorii zvítězil projekt „Národní kontrolní autorita“, který vytvořilo Národní centrum ochrany hranic ředitelství služby cizinecké policie. Národní kontrolní autorita je projekt, který slouží jako základní kámen v procesu identifikace osob pomocí cestovního dokladu vybaveného elektronickým čipem a informací v něm uvedených. NKA plní roli distributora certifikátu pravosti a přístupu, na jejichž základě lze provádět bezpečnou a oprávněnou kontrolu cestovních dokladů. Cenu převzali hlavní členové realizačního týmu kpt. Mgr. Michaela Procházková a kpt. Bc. Lukáš Nimrichter.

Specialista roku

V kategorii Specialista roku byli jako každoročně oceněni tři policisté. Letos jsou jimi: plk. Mgr. Soňa Szelesová, vedoucí oddělení pobytového režimu cizinců. Soňa Szelesová je uznávanou specialistkou v oblasti správního řízení a agendy zjišťování totožnosti cizinců zajištěných za účelem vyhoštění z území ČR. Výraznou měrou se podílí na metodické činnosti směřující k útvarům ŘSCP zabývajícím se výše uvedenou problematikou a zejména k Odborům cizinecké policie při krajských ředitelstvích. Je také koordinátorem pro komunikaci s Úřadem veřejného ochránce práv za ŘSCP.

Druhým specialistou roku byl zvolen nprap. Mgr. Karel Jašek, vrchní inspektor oddělení doprovodu letadel. Karel Jašek pracuje na oddělení od jeho založení v roce 2004 a má zásadní zásluhu na přijetí ODL do mezinárodního řídícího výboru policejních jednotek provádějících doprovody letadel a je zároveň jeho řádným členem. Nově se účastní jednání o civilní letecké bezpečnosti se zástupci evropské komise v Bruselu, kde reprezentuje nejen svůj útvar, ale zastupuje všechny evropské země mezinárodního řídícího výboru. Patří rovněž k policistům oddělení, kteří se dlouhodobě podíleli na projektu vývoje pistolového náboje, vhodného pro policejní složky provádějící ozbrojené bezpečnostní doprovody civilních letadel.

Specialistou roku 2016 je také nprap. Mgr. Vlastimil Glaser, z Inspektorátu cizinecké policie Praha Ruzyně. Vlastimil Glaser je vynikajícím analytikem inspektorátu, kde se zásadním způsobem podílí na získávání, zpracování a distribuci poznatků o nelegální migraci s dopadem na Českou republiku. V průběhu své profesní kariéry získal mnoho mezinárodních kontaktů, které využívá ve prospěch ŘSCP a to jak na ICP, tak i dalších organizačních článcích.

Občanský zaměstnanec roku

V této kategorii zvítězila Miroslava Kůrová, referentka státní správy a samosprávy z Přijímacího střediska cizinců Zastávka u Brna. Paní Kůrová působí v Přijímacím středisku cizinců Zastávka u Brna od počátku jeho vzniku, tedy od roku 2010. Po celou dobu je silnou oporou pro celý kolektiv, a to nejen díky své mimořádné píli a pracovitosti, ale i pro svůj lidský přístup a vrozenou skromnost.

Odbor roku

Odborem roku byl zvolen Odbor cizinecké policie při Krajském ředitelství Ústeckého kraje, v jehož čele stojí plk. Ing. Bc. Pavel Češka. Odbor cizinecké policie Ústeckého kraje byl oceněn poprvé a na jeho vítězství má mimo jiné vliv i doznívající vlna a mimořádně úspěšná činnost v oblasti odhalování nelegálních migrantů v úkrytech nákladních automobilů a v oblasti odhalování převaděčů a jejich tras. OCP ÚL patří dlouhodobě mezi tři odbory cizinecké policie s nejlepší výsledností v rámci České republiky. Vedení odboru se úspěšně zapojilo do medializace výsledků své činnosti a tím propaguje práci všech útvarů cizinecké policie.

Hrdina roku

Letos byli v kategorii Hrdina roku oceněni hned tři policisté.

Prvním z nich je kpt. Mgr. Pavel Vereš z Oddělení šetření trestné činnosti a dokumentace ŘSCP. Pavel Vereš projížděl v brzkých ranních hodinách obcí Tursko, kde si v těsné blízkosti obecního úřadu všiml ležící postavy. Neprodleně své vozidlo odstavil na přilehlé parkoviště a ihned zavolal linku 156, domnívaje se, že se jedná o spící osobu pod vlivem alkoholu nebo drog. Při bližším kontaktu s osobou však zjistil, že základní životní funkce dech a tep téměř nejsou znatelné. V ten moment zavolal rychlou záchrannou pomoc a v souladu s instrukcemi operátorky provedl stabilizaci osoby do polohy na záda a zahájil nepřímou masáž srdce, ve které střídavě s kolemjdoucím mužem pokračoval až do příjezdu záchranářů. Kpt. Pavel Vereš při jejich činnosti i nadále asistoval a teprve po dohodě s přítomným lékařem záchranné služby místo opustil. Zachraňovaná osoba byla převezena do FN Motol, kde bylo pokračováno v resuscitaci a následně se podařilo obnovit základní životní funkce.  Svým včasným, profesionálním a rozhodným jednáním se Pavel Vereš zasadil o záchranu lidského života.

Druhým oceněným v této kategorii je nprap. Jaroslav Šeba z Inspektorátu cizinecké policie na mezinárodním letišti v Pardubicích. V době svého volna projížděl Jaroslav Šeba městem Pardubice, kde si při průjezdu křižovatkou všiml na kraji chodníku bezvládně ležící osoby. Ihned zastavil a zjistil, že se jedná o muže, jehož základní životní funkce jsou velmi málo znatelné, spíše žádné, a tak společně se dvěma přítomnými ženami zahájil první pomoc resuscitací. Vzhledem k závažnému stavu osoby prováděl nprap. Jaroslav Šeba nepřímou srdeční masáž, zatímco jedna z přítomných žen prováděla dýchání z úst do úst. Druhá žena mezitím komunikovala prostřednictvím mobilního telefonu s operátorkou RZS a přenášela její instrukce k oběma zachraňujícím. Uvedenou činnost vykonával až do příjezdu záchranářů. U osoby se podařilo na místě obnovit základní životní funkce a následně byla převezena do FN Pardubice k dalšímu lékařskému ošetření.  Nprap. Jaroslav Šeba svým včasným zásahem na místě události přispěl výraznou měrou k záchraně lidského života.

Třetím hrdinou roku je pprap. Petr Pilař, také z Inspektorátu cizinecké policie na mezinárodním letišti v Pardubicích.  Petr Pilař v době svého volna, které trávil s rodinnou u vody, kdy uslyšel ženský křik, zda není ten člověk mrtvý. V tu chvíli uviděl na hladině asi 10 metrů od břehu lidské tělo ponořené obličejem do vody, nejevící známky života. Ihned skočil do vody a plaval k tělu, které následně otočil a doplaval takto až ke břehu, kde mu již pomohla dcera a další přítomní lidé dostat bezvládné tělo z vody ven na břeh. Ihned zahájil resuscitaci formou nepřímé masáže srdce. Tu následovně převzala profesionální zdravotnice, která rovněž nedaleko trávila volný čas. Petr Pilař při resuscitaci nadále asistoval až do postupného obnovení základních životních funkcí. Zároveň spolupracoval i při organizaci činnosti na místě a přivolání záchranné služby včetně příletu vrtulníku. Pprap. Petr Pilař svou statečností, rozhodností a odvahou výraznou měrou přispěl k záchraně lidského života.

 Policejní prezident ocenil odvahu a statečnost výše uvedených policistů čestnými medailemi. 

Letošní rok byl na hrdinské činy velmi bohatý a policejní prezident udělil čestné medaile i třem dalším policistům. Mezi vyznamenané se řadí nprap. Karel Zeman z Inspektorátu cizinecké policie Praha Ruzyně, který byl svědkem sebevražedného jednání ženy, která se rozhodla ukončit svůj život skokem z okna. Karel Zeman okamžitě zahájil oživovací pokusy, přivolal záchrannou službu a do jejího příjezdu vynaložil maximální úsilí, aby zraněnou ženu zachránil. Přestože ani následné úsilí lékařů nevedlo u ženy k obnovení životních funkcí, projevil Karel Zeman nebývalou odvahu, rozhodnost a profesionalitu. Dalším oceněným policistou je pprap. Daniel Gotvald z Inspektorátu cizinecké policie Brno Tuřany. V době jeho osobního volna došlo přímo před jeho domem k vážné dopravní nehodě. Daniel Gotvald vyběhl z domu a všiml si, že v jednom z vozidel je zaklíněná žena. Z havarovaného vozu ženu vyprostil, poskytl jí první pomoc a pečoval o ni až do příjezdu záchranné služby. Následně do příjezdu ostatních složek řídil průjezd místem nehody. Mezi hrdiny vyznamenané medailí policejního prezidenta, v tomto případě za statečnost patří také nprap. Vladimír Lešák z Oddělení doprovodů letadel. V době svého osobního volna byl svědkem útěku ozbrojeného lupiče z benzínové čerpací stanice. Prchajícího muže pronásledoval a po potyčce i zpacifikoval a udržel na místě až do příjezdu policejní hlídky. Svou odvahou postavit se ozbrojenému agresivnímu útočníkovi se zasloužil o jeho dopadení a potrestání.

 

13. prosince 2016  kpt. Mgr. Jindřiška Pospíšil Kaminská

vytisknout  e-mailem