Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policista roku 2020

V průběhu pátečního večera proběhl na Pražském hradě již 21. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. Ve Španělském sále Pražského hradu dnes převzali ocenění vybraní kolegové a kolegyně, které navrhla Etická komise Policie ČR z desítek nominovaných. 

POLICISTA ROKU

Por. Miroslav Předota, oddělení obecné kriminality územního odboru Strakonice, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje

Ve služebním poměru je více než 35 let. Z toho většinu strávil jako kriminalista. Posledních 16 let je jeho specializací pátrání po osobách. Z nejzajímavějších případů připomínáme pátrání po dvou dětech unesených rodiči z Dětského centra ve Strakonicích, které přes Německo a Rakousko vypátral na Slovensku. Mezi další jeho úspěchy patří dokončení sedmnáct let trvajícího pátraní po muži, který se skrýval před pětiletým trestem odnětí svobody za trestný čin podvodu velkého rozsahu. Přestože se pohyboval po celé Evropě, měnil bydliště, zaměstnání i identitu, nakonec byl lokalizován na okraji Prahy a po letech putování na svobodě plného strachu zadržen. V roce 2020 se oceněný policista velkou měrou podílel na objasnění loupeží a znásilnění seniorky ve Vodňanech. Přednáší prevenci, předává zkušenosti, v době pandemie se účastnil trasování.


ČIN ROKU

prap. Jakub Ježko a prap. Martin Marek, obvodní oddělení Vejprty, Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje

Nad ránem 19. ledna 2020 dorazili jako první k požáru domova pro mentálně postižené ve Vejprtech. Z budovy již šlehaly 10metrové plameny a byla silně zakouřená. Bez dýchacích přístrojů okamžitě začali s evakuací. Komunikace s klienty pro jejich postižení byla velice komplikovaná. Společně vyvedli asi 20 osob a praporčík Marek prováděl resuscitaci osob nejevících známky života. Praporčík Ježko se do budovy opakovaně vracel, dokud v ní nikdo nebyl. Sám skončil v nemocnici kvůli nadýchání zplodinami.  Za čin obdrželi od policejního prezidenta medaili Za statečnost.

TÝM ROKU

kancelář prvního náměstka policejního prezidenta

pplk. Václav Pelikán, pplk. Petr Roučka, pplk. Jiří Frei, Martina Bocánová a Miroslav Branda

Tito kolegové mají zásadní podíl na práci policie v době pandemie covidu-19. Po celou dobu tvoří ucelený právní servis a zpracovávají řadu materiálů a pomůcek pomáhajících každému policistovi. Definovali většinu souvisejících organizačních opatření a koordinovali nasazení vojáků a celníků a spolupráci s hasiči. Mimo to mají zásadní podíl na řízení projektů jako Mobilní bezpečná platforma, Biometrie, Bezhotovostní platby, systém identifikátorů služebních vozidel, ale také centrální koordinace bezpečnostního opatření Výbuch.

ZAMĚSTNANEC ROKU

pan Luboš Jánský, výcvikové středisko psovodů a služebních psů Býchory, Ředitelství služby pořádkové policie

Major ve výslužbě Luboš Jánský prožil jako policista 34 let. Od roku 2008 nadále jako zaměstnanec pomáhá svým následovníkům. Svou výjimečnou činností v oblasti služební kynologie přispěl značnou měrou k rozvoji této policejní specializace. Patří k výrazným osobnostem nejen ve služební kynologii, ale i v civilní sportovní kynologii a v chovu plemene německého ovčáka. Pro své kolegy je vždy velkým etickým i morálním vzorem, a to nejen ve vztahu ke služební kynologii a psům.

SPECIALISTA ROKU

plk. Hana Šuláková, vedoucí oddělení specializované biologie, Kriminalistický ústav

Kriminalistická znalkyně v odvětví biologie. Specializuje se na humánní biologii, trichologii, zoologii a forenzní entomologii. V rámci svého oboru se zabývá průkazem lidského biologického materiálu, jako je krev, sliny či ejakulát, na oděvu pachatelů a obětí a na nejrůznějších předmětech. Její doménou je však forenzní entomologie. Díky jejímu značnému osobnímu nasazení a aktivnímu zapojení do výzkumných projektů se oblast entomologického zkoumání výrazně rozvinula. Detailnější poznatky o výskytu hmyzu na mrtvém těle umožňují znalcům poskytnout přesnější informace např. o době úmrtí, místě nálezu či možné manipulaci s tělem, což může mít pro kriminalisty velký význam při vyšetřování. Oceněná policistka publikuje, přednáší a popularizuje vědu.

SPORTOVEC ROKU

nprap. Marek Novotný, školní policejní středisko, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Instruktor služební přípravy Marek Novotný je vynikající horolezec, který se nebojí výstupů těmi nejobtížnějšími cestami nebo bez pomoci dýchacích přístrojů a výškových šerpů. Na kontě má výstupy na 7 osmitisícových himalájských vrcholů, včetně asi nejtěžší K2. Za zmínku stojí výstup na vrcholy Gasherbrum I a Gasherbrum II v pouhých jedenácti dnech. Den před výstupem na K2 se podílel na záchraně jiného horolezce přenesením přes ledovec. Můžeme ho také nazvat Králem Beskyd, protože při extrémním závodním přechodu po řadě druhých míst byl v loňském roce nejlepší.


SÍŇ SLÁVY

mjr. Miroslav Kuneš, odbor dopravy chráněných osob, Ochranná služba

Ve služebním poměru je 44 let a celý život zasvětil ochranné službě na různých pozicích. To nejzajímavější určitě zažil jako osobní ochránce. Mezi nejzajímavější chráněné osoby patřili předseda České národní rady, ministr zahraničních věcí, předseda vlády, britská královna Alžběta II., papež Jan Pavel II., generální tajemnice Rady Evropy Catherine Lalumiérová nebo francouzský prezident Jacques Chirac. S ohledem na svou bohatou služební kariéru je výrazným příkladem pro dnes už řadu mladších generací policistů.

CENA MINISTRA VNITRA

plk. Šárka Havránková, ředitelka ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci

Plukovnice Šárka Havránková je loňskou vítězkou této ankety Policista roku. Po tomto ocenění neusnula na vavřínech, ale naopak se pustila intenzivně do další práce. Připravuje Policii České republiky na nadcházející předsednictví v Radě Evropské unie, i v těžkém covidovém období rozvíjí mezinárodní vztahy a hlavně úspěšně vykonává svůj mandát viceprezidentky Interpolu pro Evropu. A to natolik, že v listopadu na valném shromáždění Interpolu bude usilovat o křeslo nejvyšší.

CENA POLICEJNÍHO PREZIDENTA

plk. Kateřina Rendlová, vedoucí odboru komunikace a vnějších vztahů, Policejní prezidium ČR

Policejní prezident se rozhodl udělit svoji cenu plk. Kateřině Rendlové za zásadní posun ve vnímání komunikace policie s veřejností, médii, ale také s odbornou veřejností nebo třeba také bezpečnostním výborem poslanecké sněmovny v posledních dvou letech. Vysoce hodnocena je její krizová komunikace u mimořádných událostí a také schopnost bavit, představovat policejní práci a to skloubit s poskytováním informací.


kpt. Jakub Vinčálek
odbor komunikace a vnějších vztahů PP
24. zaří 2021

Odkazy do noveho okna

01 Policista roku 2020

01 Policista roku 2020 

Detailní náhled

02 POLICISTA ROKU

02 POLICISTA ROKU 

Detailní náhled

03 ČIN ROKU

03 ČIN ROKU 

Detailní náhled

04 TÝM ROKU

04 TÝM ROKU 

Detailní náhled

05 ZAMĚSTNANEC ROKU

05 ZAMĚSTNANEC ROKU 

Detailní náhled

06 SPECIALISTA ROKU

06 SPECIALISTA ROKU 

Detailní náhled

07 SÍŇ SLÁVY

07 SÍŇ SLÁVY 

Detailní náhled

08 CENA MINISTRA VNITRA

08 CENA MINISTRA VNITRA 

Detailní náhled

09 CENA MINISTRA VNITRA

09 CENA MINISTRA VNITRA 

Detailní náhled

10 CENA POLICEJNIHO PREZIDENTA

10 CENA POLICEJNIHO PREZIDENTA 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem