Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policista roku 2014

Excelentní vyšetřovatelka vyhrála prestižní soutěž. 

V patnáctém ročníku prestižní ankety Policista roku za rok 2014 zvítězila žena – vyšetřovatelka Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Cenu jí předali ve čtvrtek odpoledne v rámci slavnostního ceremoniálu policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.
 
Vítězkou v kategorii Policista roku je plukovnice Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, která byla vedoucí týmu, jenž od roku 2012 prověřoval a vyšetřoval případy s pracovními názvy SVÍČKA (korupce soudců v Litoměřicích) a DŮVĚRA (korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji s hlavním aktérem MUDr. Rathem). Oceněná vyšetřovatelka byla hlavním zpracovatelem obou těchto případů, současně se však výrazně podílela i na výkonu operativně pátrací činnosti. V pozici vedoucí oddělení se pak v roce 2014 zasloužila o zdárný průběh prověřování a vyšetřování případu s pracovním názvem HOMOLE III (hospodaření pražské Nemocnice Na Homolce). V této věci státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze nedávno podal obžalobu. Kvůli služebnímu zařazení vítězky nelze zveřejnit její jméno a příjmení.
 
V kategorii Čin roku 2014, ve které se cena uděluje za mimořádné nasazení při záchraně lidského života, zvítězil prap. Vojtěch Školudík, inspektor obvodního oddělení Lipník nad Bečvou Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Dne 17. dubna 2014 po výjezdu na místo ohlášeného požáru bytové jednotky v obci Staměřice – ještě před příjezdem hasičů – se s nasazením vlastního života a zdraví zapojil do záchranných prací. Mimo jiné zorganizoval evakuaci osmi osob, které v domě bydlely. Navíc získal informaci, že uvnitř domu by mělo ještě být dítě, a bez ohledu na to, že nebyl vybaven ochrannými pomůckami, pronikl do požárem zasaženého dětského pokoje a vynesl odtud osmiletého chlapce v bezvědomí. Sám přitom utrpěl zranění.
 
Týmem roku 2014 se stal tým příslušníků Pyrotechnické služby Policie České republiky, který se podílel na prvotním zásahu na místě výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a který prováděl i následná bezodkladná opatření k eliminaci dalších hrozících následků a další neodkladné úkony v životu nebezpečné bezprostřední blízkosti epicentra výbuchu. Na řešení této mimořádné události se podíleli větší či menší měrou všichni z více než šedesáti policejních pyrotechniků. Ocenění náleží těm, kteří v loňském roce při likvidaci následků výbuchu odpracovali deset a více směn.
 
V rámci ankety Policista roku se každoročně uděluje ocenění také občanským zaměstnancům Policie České republiky. Za rok 2014 získal cenu Zaměstnanec roku Ing. Igor Berka, vedoucí odboru informační a komunikační technologie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Pro Policii České republiky pracuje již 40 let. V současné době v rámci svého odboru řídí osm oddělení, která pro krajské ředitelství zajišťují veškeré služby spojené s problematikou informačních technologií.
 
Do policejní Síně slávy byl in memoriam uveden plk. JUDr. Jan Kulhan. Během své 37 let trvající práce pro Policii České republiky nasbíral řadu zkušeností a vědomostí, které vždy rád a ochotně předával mladším kolegům a nástupcům. Svého času působil i jako krajský ředitel, posléze jako náměstek krajského ředitele, který byl mimo jiné zodpovědný za výcvik a vzdělávání policistů. Policejní práce ho provázela celým životem a přivedl k ní i své děti. Jeho dva synové – stejně jako jeho manžela a jedna ze snach – nalezli své životní poslání u policejního sboru. Život plk. Kulhana ukončila zákeřná nemoc v roce 2014.
 
„Pozvat, ocenit a pohostit vybrané policisty je pro mě velká čest. Je to způsob jak poděkovat lidem, kteří opravdu spojují svůj život s Policií České republiky, kteří pracují pro naše spoluobčany s nasazením vlastního zdraví a života. Je to naše základní poslání, ale ocenění policisté ho splnili nebo plní na více než sto procent. Na všechny oceněné jsem velmi hrdý,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. „Jsem si jistý, že bychom každoročně mohli vybrat daleko víc policistů, kteří by si ocenění zasloužili, vždyť se nám letos sešlo téměř šedesát nominací. Byl bych rád, kdyby ti ostatní, kteří nevyhráli, nebyli nijak demotivovaní. Víme o nich a jejich nevšedních pracovních úspěchů si velmi vážíme,“ doplnil policejní prezident. 

Vítěze ankety vybírá každoročně z desítek nominací dvacetičlenná etická komise Policie České republiky. Patnáctý ročník soutěže vyvrcholil předáváním cen v Top hotelu Praha ve čtvrtek 10. září 2015.

plk. Ing. Jana Macalíková
10. 09. 2015
Odkazy do noveho okna

Čin roku

Čin roku 

Detailní náhled

Nejlepší studentka roku

Nejlepší studentka roku 

Detailní náhled

Nejlepší učitelka roku

Nejlepší učitelka roku 

Detailní náhled

Policejní prezident s hosty

Policejní prezident s hosty 

Detailní náhled

Proslov policejního prezidenta

Proslov policejního prezidenta 

Detailní náhled

Síň slávy PČR

Síň slávy PČR 

Detailní náhled

Tým roku

Tým roku 

Detailní náhled

Zaměstnanec roku

Zaměstnanec roku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem