Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policie pořádá soutěž pro řidiče

KRAJ VYSOČINA: Řidiče je potřeba stále poutavě vzdělávat 

Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy, vzdělávací zařízení Praha, se i v letošním roce stává jedním z hlavních organizátorů oblíbené preventivní akce určené pro širokou motoristickou veřejnost.  Jde o v pořadí již dvaadvacátý ročník soutěže Řidič Vysočiny,  která startuje v sobotu 28. dubna a jejímž spolupořadatelem jsou regionální noviny Jihlavské listy.

Do motoristické soutěže se mohou automobilové posádky i motocyklisté přihlásit do 20. 4. 2018 v Jihlavských listech prostřednictvím e-mailu: sadecka@jihlavske-listy.cz nebo telefonicky na tel: 567 578 000.

„Netradiční a zajímavá motoristická soutěž je organizovaná jako preventivní aktivita směřovaná k široké motoristické veřejnosti s cílem připomenout základní pravidla provozu na pozemních komunikacích a zásady bezpečného ovládání motorového vozidla v silničním provozu. Osobně tuto akci vnímám jako příležitost k jistému vybočení ze standardních činností, které jsou z naší strany většinou směřovány dovnitř policie, tedy ke vzdělávání policistů. Tato soutěž je naopak zaměřená směrem k veřejnosti, což je pro mne vítaná změna,“ uvedl k soutěži plk. Mgr. Bc. Martin Souček,  ředitel Vzdělávacího zařízení Praha.

Na organizaci akce se vedle stálého stavu vzdělávacího zařízení podílejí i nově nastupující policisté, pro které se většinou jedná o první příležitost k setkání s veřejností v roli policisty. Smysl akce lze vnímat rovněž v naplňování sekundárních cílů, jako je například poskytnout veřejnosti možnost setkat se s policisty v jiné než v represivní roli.

Hlavním cílem pořadatelů motoristické soutěže je kromě jiného vhodným způsobem upozornit na dopravní nehodovost jako na závažný společenský problém. Soutěž poskytuje možnosti neregistrovaným „závodníkům“ zasoutěžit si v oblasti, která se stala neoddělitelnou součástí života většiny z nás, tedy v řízení motorového vozidla. V letošním roce je pro řidiče připravena trať v délce zhruba 70 kilometrů. Na trati je připravena řada průjezdních kontrol. Soutěž se jede v běžném silničním provozu. Na kontrolách na řidiče čekají úkoly, které mají buď přímou souvislost s prevencí dopravní nehodovosti, nebo rozvíjejí dovednosti osobnosti řidiče a posádky. Pro „závodníky“, kteří jsou po dobu soutěže nuceni dodržovat pravidla silničního provozu, je umožněno i adrenalinové vyžití formou speciálního rychlostního slalomu. Ten se pojede v bezpečném a uzavřeném prostoru mimo běžnou komunikaci. Celá filozofie soutěže je postavena tak, že nejlepší řidič není jen ten nejrychlejší, ale ten nejšikovnější. Zároveň si tak soutěžící posádky připomenou mnohé z toho, co již třeba od autoškoly zapomněli.

V cílovém prostoru, který je situován do aktivity parku Pístovské mokřady, bude připravený zajímavý doprovodný program, na kterém spolupracujeme s dalšími subjekty, mezi které patří také  Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, které představí některé služební dopravní prostředky, které policisté využívají k práci – vozidlo pro skrytý dohled nad silničním provozem, policejní motocykl, speciální vozidlo určené pro kontrolu kamionové dopravy a vozidlo odboru cizinecké policie, které je vybavené nejmodernější speciální technikou určenou zejména pro kontrolu dokladů. Preventivní projekty v oblasti dopravy představí na svém stánku oddělení tisku a prevence Krajské ředitelství policie kraje Vysočina.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

17. duben 2018

Odkazy do noveho okna

Řidič Vysočiny - 2

Řidič Vysočiny - 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem