Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvodný e-mail vám může zavirovat počítač

Policie ČR varuje občany před podvodnými e-maily, které jsou rozesílány zejména do pracovních e-mailových schránek různých organizací, firem a veřejných institucí.  

E-mail je rozesílán z různých internetových domén, doposud s uživatelským jménem „debt“. Předmět zprávy obsahuje text „Výše pohledávky na vašem účtu“ a číslo pohledávky. V textu zprávy je uvedeno upozornění na výši dlužné částky na osobním účtu, s tím, že pohledávku je možné dobrovolně uhradit do uvedeného termínu. Součástí e-mailu je příloha – soubor s příponou .zip s názvem „smlouva“ a její číslo. V příloze je spustitelný .exe soubor, který obsahuje virovou nákazu. Po jeho otevření dojde k napadení počítače a nainstalování škodlivého kódu, v tomto případě se jedná o tzv. "trojského koně".  
 
Policie ČR proto důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých e-mailů, zejména v uvedeném případě, neboť již samotný email je z bezpečnostního hlediska počítačového systému rizikový.
 
Z dosavadních poznatků a oznámení můžeme konstatovat, že e-mail je šířen jako tzv. spam, jehož cílem není žádné skutečné upozornění na dluh, ale navedení uživatele k otevření přílohy, a tím k infikování počítače škodlivým kódem, což je předstupeň dalšího možného zneužití počítačového zařízení.
 
V případě, že se uživatelé setkali s tímto e-mailem, doporučujeme antivirovou kontrolu počítačového zařízení, případně jiná opatření, která eliminují možné působení viru v počítači.
 
Policie ČR je o této aktivitě informována, v tuto chvíli eviduje stovky případů v celé České republice a má proto dostatek materiálu, na základě kterého vede šetření.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení tisku a prevence
Policejní prezidium ČR
 

screen spam

 

 

 

Odkazy do noveho okna

screen spam

screen spam 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem