Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie ČR a Červený kříž

Spojily síly při ochraně seniorů! Společná přednáška již v pondělí ve Smiřicích na Hradecku. 

Společná přednáška se koná již toto pondělí, dne 21. března 2011, ve Smiřicích.

 

Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové se připojil k preventivním projektům Policie ČR s názvem Podvody na seniorech a Senioři sobě. Starší lidé se tak při rekondičních pobytech dozví řadu důležitých informací jak se nestát obětí násilí, krádeže nebo podvodu. Rekondiční pobyty pořádá právě pro seniory hradecký spolek Červeného kříže. Ročně by tak mohl oslovit až 7 tisíc seniorů.

Preventivní kampaň se prostřednictvím tištěných letáků, brožur, nálepek i videosnímků snaží vysvětlit seniorům, že okolní svět pro ně může znamenat množství rizik. Chce poukázat na nebezpečné chování doma, v silničním provozu i při kontaktu s cizími lidmi. Český červený kříž také dlouhodobě varuje před nebezpečím úrazů a umožňuje i seniorům naučit se základy první pomoci.

Preventivní projekt Podvody na seniorech  je určen zejména seniorům, kteří se velmi často stávají terčem

senioři.jpg
útoku podvodníků. K této trestné činnosti dochází jak na Královéhradecku, tak i na dalších místech východních Čech i celé České republiky. Právě policisté jsou těmi, kteří se s takovými případy neustále setkávají. Policisté a policisty z preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie Khk se proto rozhodli velmi intenzivně s touto ohroženou skupinou občanů, kterými jsou především lidé vyššího věku, komunikovat. Se seniory se tak setkávají v obcích a městech po celém Královéhradeckém kraji, a to  v rámci besed, přednášek i dalších setkání.

Královéhradečtí policisté chtějí i v letošním roce pokračovat v projektu Senioři sobě. Stejně tak, jako v minulém roce, osloví  v rámci našeho kraje aktivní seniory, kteří jsou ochotni šířit osvětu mezi generačně starší spoluobčany a stát se tzv. "kurýry prevence". Všichni oslovení zájemci budou opět kromě informací vybaveni  taškou s řadou preventivních letáků, publikací, samolepek a retroreflexních prvků.

Připravovaná spolupráce mezi aktivními seniory a policisty je aktuálně plánována v těchto městech a obcích Královéhradeckého kraje: Jičín, Smiřice, Pec pod Sněžkou, Nové Město nad Metují, Provodiv-Šonov, Česká Skalice a Podbřeží (více ZDE). Zde si vyslechnou naši spoluobčané množství rad a doporučení, jak se chránit před okradením, jak předcházet riziku přepadení, jak se vyhnout podvodu, jak zabezpečit svůj majetek a jak se chovat v silničním provozu. Dle zájmu je promítnuto i DVD (Ne)bezpečný věk s tématickým zaměřením na tuto problematiku. 

V pondělí, dne 21. března 2011 od 13:30, proběhne setkání se seniory v obci Smiřice na Královéhradecku. Zástupci Policie ČR a Českého červeného kříže se zde setkají s občany na společné přednášce "Bezpečí seniorů". Současně zde budou předány materiály seniorovi - tzv. "kurýrovi prevence". Místem konání je Kulturní středisko Dvorana (pozvánka na akci ZDE).

Kurýři tak v současné době aktuálně působí na Náchodsku (více ZDE) a na Jičínsku (více ZDE). Koncem března budou předány materiály také kurýrovi z Pece pod Sněžkou.

Jen v loňském roce spolupracovalo na projektu Senioři sobě v Královéhradeckém celkem 50 aktivních seniorů - kurýrů prevence. Za jejich zájem, účast a především nadšení, se kterým mnohdy do společného projektu vstupovali, jim patří naše upřímné poděkování!

čtěte také: Prventivní aktivity v roce 2011
                  Besedy s občany

por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí a krajský koordinátor prevence kriminality
Krajské ředitelství policie Khk
a
Bc. Lukáš Pochylý
předeseda Oblastního spolku Českého červeného kříže HK
17. března 2011
 

vytisknout  e-mailem