Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní štěňátka

V minulém týdnu si pro své nové čtyřnohé kolegy přijeli policisté ze 4 krajských ředitelství a Střední policejní školy Holešovice. 

Štěňátka plemena Belgický ovčák předvedla svým pánům, jak si umí hrát, že jsou plní elánu a že jim moc chutná. Ukázala kolegům také, jak jsou zdatní při překonávání různých překážek a že jsou nebojácní. Novým štěňátkům psovodi teď budou rozvíjet jejich vlohy tak, aby je v následujícím období mohli cvičit k budoucí specializaci. Mohou se stát služebními psy specialisty na detekci omamných a psychotropních látek, detekci výbušnin, akcelerantů, zbraní a jejich částí nebo pátracími psy provádějí všechny potřebné činnosti dle požadavků útvarů počínaje prací na místě trestného činu a v jeho okolí, přes vyžádání na zákroky při signálech k ochraně objektů a narušení veřejného pořádku až k plánovanému výkonu služby a k preventivní činnosti v místech možnosti páchání trestných činů.

Nestačí jen pejsky odchovat, ale psovodi se musí se psy připravovat k plnění důležitých úkolů. Výchova psa od štěněte je na samotném psovodovi a nápomocí jsou mu také výcviková střediska. Psovodi v jednotlivých typech kurzů absolvují výcvik v délce několika týdnů.

Štěňátka budou sloužit v Královéhradeckém, Ústeckém, Zlínském a Pardubickém kraji. Jedno štěňátko putuje na Střední policejní školu v Holešově. Přejeme všem pejskům a psovodům mnoho společných služebních let.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
20. ledna 2023
video: Václav Chmara

vytisknout  e-mailem