Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policejní soutěž Detektivem na(ne)nečisto

Jihočeská policie se svými partnery a zahraničními kolegy útočí na kriminalitu dětí a mládeže prevetivními soutěžemi a akcemi. Detektiv na(ne)čisto měl u žáků úspěch. 

Jihočeská policie zrealizovala v minulých dnech, společně se svými partnery v areálu Sportovního klubu Policie ČR v Českých Budějovicích „DEN POLICIE DĚTEM“. Jihočeští policisté si společně se svými hornorakouskými a bavorskými kolegy připravili bohatý program plný ukázek policejní práce, dětských soutěží a dovednostních testů. Návštěvníci si mohli po celý den prohlédnout moderní policejní vozidla, motocykly, výstroj i výzbroj strážců pořádku, technické vybavení používané v rámci výkonu službu. Žáci škol i ostatní návštěvníci mohli tak porovnat vybavení české policie s vybavením jejich hornorakouských a bavorských kolegů.

Statistika kriminality také nahrává všem podobným preventivním aktivitám policie, hlavně těm zaměřeným na děti a mládež. V roce 2011 se v Jihočeském kraji odehrálo 14 820 trestných činů. Policie objasnila více jak 50% těchto skutků. Ve 487 případech byly pachatelé děti (do 18 let věku). V roce 2010 bylo dětských pachatelů 447. Dětští pachatelé se nejčastěji dopouštějí především loupeží, ublížení na zdraví, vloupáních do objektů, krádeží vozidel či poškozování cizí věci. Dny policie tak mají nejen dětem přiblížit nezákonnost podobných počínání, ale také schopnosti a dovednosti policistů při objasňování těchto skutků.

Celá akce začala ve středu 27. června 2012 ráno velmi netradičně. Přímo ve sportovním areálu byl spáchán zločin a po stopách nebezpečného pachatele únosu se vypravilo šest soutěžících týmů ze základních škol. Měli za úkol vypátrat a usvědčit pachatele a nalézt oběť zločinu. Malým detektivům v jejich práci pomáhali zkušení jihočeští policisté a zapojeni byli také policisté z Horního Rakouska. Týmy malých detektivů si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, co obnáší práce kriminalisty při vyšetřování trestného činu, a co vše předchází odhalení pachatele. Všechny týmy pak nakonec na základě zajištěných stop pachatele odhalili a oběť únosu zachránili. Soutěž měla svůj vlastní název „Detektivem na(ne)čisto“ a trvala čtyři hodiny. Na celkově prvním místě soutěže se umístil tým Základní školy O. Nedbala z Českých Budějovic. Druzí byli žáci Základní školy Hrdějovice. Tento tým, přestože byl sestaven z nejmladších žáků, jako první vypátral a také na hřišti reálně zatkl pachatele. Třetí skončily děti ze Základní školy Bezdrevská. Každý ze šesti soutěžících týmů přesto milé překvapil hodnotící komisi, složenou z kriminalistů a vědců kriminalistických laboratoří. Někdo předvedl perfektní práci na místě činu, někdo výborně vyhodnotil nalezené stopy a dedukoval z nich pohyb a úmysly pachatel. Vítězný tým pak přednesl tak brilantní obžalobu soudnímu senátu, navrhl v ní dokonce pachateli trest a zhodnotil jeho pohnutky, že i zkušení kriminalisté viděli v týmu na chvíli své kolegy a partnery.


Po dobu, kdy malý detektivové pátrali po svém pachateli, se ostatní návštěvníci mohli těšit z připraveného bohatého programu, v rámci kterého svou práci představili policejní kynologové a jejich čtyřnozí kamarádi, nebo mohli být svědky fingovaného zatčení nebezpečného a ozbrojeného pachatele, které předvedla zásahová jednotka. Pachatel po policistech střílech, ale zákrok policejních profesionálů byl tak rychlý, že ani návštěvníci z prvních tříd se nestačili bát.


Po celý den byla pro malé i velké připravena policejní dráha zdatnosti, kde si každý mohl na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročné jsou fyzické testy potřebné k přijetí k policii nebo jak má kdo pevnou ruku na laserové střelnici či při střelbě do figuríny.


Pro příchozí byla po celý den připravena stanoviště, kde návštěvníci mohli získat povědomí o tom, co všechno obnáší každodenní práce českých, rakouských i bavorských policistů. Stanoviště byla koncipována dle jednotlivých služeb policie, např. služba kriminální policie nabídla ukázky kriminalistických technik a provádění expertíz, návštěvníci si mohli vyzkoušet techniku sejmutí otisků prstů, odnést si odlitky vlastních bot (trasologie) nebo vytvořit tzv. identikit – kriminalistický portrét pachatele. Zkušená kriminalistka sestavila na počkání zvědavcům touto technikou spolužáka nebo jednoho z rodičů. Portrét sestavovala podle informací a paměti návštěvníků. Každý si tak mohl vyzkoušet, jak platným by byl svědkem v případě zločinu a poučit se v tomto oboru.


K vidění a vyzkoušení byla také výstroj pořádkové nebo zásahové jednotky, technické a materiální vybavení uniformované policie nebo tzv. Schengenbus, speciální vozidlo, které využívá cizinecká policie. Dopravní policie zase příchozím návštěvníkům ukázala, jak funguje radar nebo představila Mobilní kontaktní a koordinanční centrum, které má jihočeská policie k dispozici pro případ mimořádné události.


Při slavnostním zahájení celé akce ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje společně se svými hosty vyhlásit a odměnil nejlépe spolupracující školy na úseku preventivních aktivit za školní rok 2011/2012.


Celá akce byla realizována v rámci společného projektu jihočeské a hornorakouské policie s názvem „POLICIE DĚTEM“ a finančně podpořena ze zdrojů Evropské unie Fondem malých projektů OP EÚS Česko – Rakousko. Počasí návštěvníkům přálo a tak zajímavý program akce navštívilo více než 1500 malých i velkých návštěvníků.
 

13. července 2012

Mgr. Radka Paulová

mjr. Mgr. Jiří Matzner

Odkazy do noveho okna

Detektivem na(ne)čisto

Detektivem na(ne)čisto 

Detailní náhled

Policie dětem - daktyloskopie

Policie dětem - daktyloskopie 

Detailní náhled

Policie dětem - střelba na cíl

Policie dětem - střelba na cíl 

Detailní náhled

Policie dětem - zahraniční kolegové

Policie dětem - zahraniční kolegové 

Detailní náhled

Přednesení obžaloby - senát

Přednesení obžaloby - senát 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem