Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní lyžařské hlídky v Libereckém kraji opět vyrazily na sjezdovky

KRAJ - Policisté dohlíželi na ohleduplné a bezpečné chování na sjezdových tratích v areálu Špičák v Tanvaldu. 

1Návštěvníci hor v Libereckém kraji se v zimní sezóně opět mohou setkat s policisty na sjezdových tratích.  Policisté působí například ve skiareálech Tanvaldský Špičák, Harrachov nebo Rokytnice nad Jizerou.

Uplynulý víkend vyjeli policisté na lyžích v lyžařském areálu Špičák v Tanvaldu, kde dohlíželi na ohleduplné a bezpečné chování jak malých, tak především dospělých lyžařů na sjezdových tratích. V průběhu dne "Ski hlídky" s lyžaři a snowboardisty hovořili o povinnosti dodržování deseti pravidel Mezinárodní lyžařské federace. Upozorňovali je na rizika, která jim hrozí na sjezdovkách v případě jejich nedodržení a předávali jim letáčky s pravidly Mezinárodní lyžařské federace.  Několik snowboardistů přímo na trati policisté museli upozornit, aby nezastavovali na nepřehledných místech a neposedávali na svazích. V prostoru nástupišť na lanové dráhy policisté dohlíželi na bezpečné a ohleduplné dojíždění lyžařů do front, které v těchto místech tvořili.

Pokud policisté zjistí, že některý z lyžařů svým bezohledným chováním ohrožuje bezpečnost nejenom svoji, ale i ostatních návštěvníků, mohou upozornit na tuto skutečnost provozovatele sjezdovky a ten je oprávněn takového lyžaře za sjezdovky vykázat. 

 V případě potřeby policisté dále asistují horské službě při ošetřování raněných. Proškolením u horské služby si prošli v loňském roce. 

Ještě než vyrazily lyžařské hlídky do terénu, řešili policisté v pátek 27. ledna 2023 ve skiareálu Tanvaldský Špičák případ, kdy došlo na modré sjezdovce ke střetu dvou lyžařů se zraněním. Případem se nyní zabývají policisté z obvodního oddělení v Tanvaldu, kteří v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "těžké ublížení na zdraví z nedbalosti".

Kromě dohledu nad bezpečným chováním na sjezdových tratích, policisté také upozorňovali návštěvníky areálu, aby nenechávali své sportovní vybavení bez dozoru a měli jej vždy pod dohledem, zejména v době, kdy se rozhodnou v průběhu sportování pro občerstvení v restauracích či u stánků s občerstvením. 

Policejní lyžařské hlídky jsou ve skiareálech nápomocným článkem a jsou velice kladně hodnoceny nejen ze strany návštěvníků, ale také provozovatelů skiareálů a pracovníků horské služby. V následujících týdnech budou působit i v dalších skiareálch Libereckého kraje. 
 

31. 1. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem