Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policejní pyrotechnici „odpálili“ letištní rentgen

Cizinecká policie spolu s Letištěm Václava Havla v Praze posiluje zkušenosti v oblasti účinků výbušnin 

Pyrotechnici z letiště Václava Havla v Praze prověřili, za přítomnosti bezpečnostních expertů pražského letiště, odolnost letištního rentgenu a dalších simulovaných prostředí proti účinkům různých druhů výbušnin.

Cvičení proběhlo 12. září 2018 v prostorách Stálé trhací jámy Policie ČR a kromě zmíněných aktérů se zúčastnily i další složky, které jsou součástí bezpečnostního systému letiště, tj. pracovníci bezpečnostní kontroly a ochrany letiště, Celního úřadu a Hasičského záchranného sboru. Pozorovateli byli také zástupci letecké společnosti EL AL, Úřadu civilního letectví a také zahraniční hosté z letiště v Mnichově.

Během cvičení naši pyrotechnici seznámili přítomné s účinky různých druhů výbušnin, a to formou praktických ukázek, kdy v bezpečné vzdálenosti odpálili malé náložky plastické trhaviny a každý z diváků tak mohl zaznamenat průvodní jevy výbuchu jako je tlaková vlna, světelný a zvukový efekt. Dále přítomní shlédli simulaci neodborné manipulace s rozbuškou a výbušninou v různých situacích, kdy jako simulační prvek lidských rukou posloužily vepřové nohy. Tato série ukázek byla zakončena explozí v cestovním zavazadle.

Další část cvičení byla věnovaná praktickým zkouškám, při kterých byla zjišťována odolnost rentgenových přístrojů používaných při bezpečnostní kontrole cestujících na letišti.  Pro tyto zkoušky dodalo Letiště Václava Havla v Praze identické rentgeny, které byly vyřazeny z provozu.   

Policisté si tak mohli vůbec poprvé ověřit v reálných podmínkách, jak se takové zařízení zachová v případě výbuchu a jaký bude jeho dopad na bezprostřední okolí. Výsledek testování byl pro pyrotechniky vysoce přínosný a cenný.

Policisté a bezpečnostní experti ruzyňského letiště zjištěné skutečnosti využijí pro úpravu bezpečnostních pravidel v případě hrozícího rizika výbuchu a přenesou své nově nabité zkušenosti do reálných podmínek každodenního zajišťování bezpečnosti civilní letecké dopravy.

18. září 2018                                                                                                                                                                                                                plk. Mgr. Kateřina Rendlová                                                                                                                                                                            Ředitelství služby cizinecké policie

Odkazy do noveho okna

Ralsko 12.9.2018

Ralsko 12.9.2018 

Detailní náhled

Ralsko 12.9.2018

Ralsko 12.9.2018 

Detailní náhled

Ralsko 12.9.2018

Ralsko 12.9.2018 

Detailní náhled

Ralsko 12.9.2018

Ralsko 12.9.2018 

Detailní náhled

Ralsko 12.9.2018

Ralsko 12.9.2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem