Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policejní psychologové poskytují pomoc zasaženým tragédií v Uherském Brodě

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policejní tým pro psychologickou pomoc obětem trestných činů poskytuje od prvních chvil pomoc rodinám obětí a pozůstalým na Uherskobrodsku 

Policejní psychologové a krizoví interventi ze zlínského krajského policejního ředitelství zasahovali na místě tragédie už několik desítek minut po oznámení v úterý 24.02.2015. Na místo se zprvu dostavily policejní psycholožky, a po zjištění rozsahu události okamžitě povolaly dalších sedm krizových interventů. Krizoví interventi jsou příslušníci Policie České republiky, speciálně vyškolení pro tuto službu, kteří si plní své služební povinnosti na různých místech v rámci našeho krajského ředitelství; k jejich pravidelné služební činnosti se však přidává připravenost být k dispozici pro pomoc obětem trestných činů a střídají se ve službách tak, aby vždy byl některý z vyškolených interventů k dispozici.

Členové týmu poskytli pomoc jako prvnímu muži, jenž se během útoku ukrýval na toaletách restaurace Družba. Posléze však stál před týmem smutný úkol, a sice vyrozumět rodiny těch, jejichž příbuzní při vražedném řádění 63letého muže v restauraci Družba zahynuli. V průběhu odpoledne, večera až téměř do půlnoci v úterý 24.02.2015 pak byli interventi činní a zkontaktovali se s rodinami všech obětí, sdělili smutnou zprávu a poskytnuli základní informace o celé situaci a o tom, jaké kroky budou ze strany policie následovat. Rodiny rovněž dostaly kontakt na interventa, který se s nimi poprvé zkontaktoval a mají možnost se na něj kdykoli obrátit. V následující den pak probíhala dále krizová intervence u vybraných osob a rodin, které byly tragédií zasaženy.

Ve čtvrtek 26.02.2015 pak proběhla koordinační schůzka zástupců zlínského policejního týmu pro oběti trestných činů a dalších organizací, které mohou nabídnout pomoc obětem a pozůstalým. Této schůzky se zúčastnil starosta Uherského Brodu a dále zástupci Českého červeného kříže, organizace ADRA, Charity Uherský Brod, Probační a mediační služby ČR a Krizového centra Ostrava. Policejní tým je rovněž v přímém spojení se zástupci Bílého kruhu bezpečí. Právě Bílý kruh bezpečí pak dostal, po souhlasu zástupců rodin z řad obětí, kontakt na souhlasící rodiny, aby jim mohla být ze strany této organizace, zabývající se pomocí obětem trestných činů, další podpora a pomoc.

Členové týmu v uplynulých dnech pracovali s přibližně třiceti osobami z řad obětí, pozůstalých a svědků. Během poskytování krizové intervence jsme, i přes tragický kontext celé situace a s pochopením pro mimořádně těžkou chvíli řady rodin, nezaznamenali žádné negativní emoce vůči našim psychologům a krizovým interventům. Oběti, pozůstalí i svědci, se kterými byl tým v kontaktu, komunikovali se zástupci policie přívětivě a vlídně.

Vedle nabídky psychologické pomoci, nabídky zprostředkování sociální pomoci a pomoci dalších pomáhajících organizací, byla setkání se zástupci zasažených rodin věnována sdělení o chystané ekumenické bohoslužbě, která proběhne 03.03.2015 v 18.30 h ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě a dále o organizaci pohřbů a možnostech a připravenosti policie zajistit bezpečnost a důstojný charakter průběhu pohřbů, pokud by se snad někdo pokusil chystaná smuteční shromáždění narušit nebo do nich necitlivě zasahovat.

28. února 2015, mjr. PhDr. Pavel B. Stránský, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem