Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní psovodi se účastnili taktického cvičení

KRAJ - Během třídenního cvičení se pod dozorem zahraničního lektora učili pracovat s metodou záchranného stopování. 

Ve dnech 2. až 4. září 2022 uspořádala organizace ELVA help z. s. již II. ročník taktického cvičení zaměřeného na záchranné stopování, kterého se zúčastnili i složky Integrovaného záchranného systému. Třídenní cvičení pod názvem "Najít a zachránit" proběhlo na dvou různých místech Libereckého kraje – v Hamru na Jezeře a ve sportovní areálu v libereckém Vesci. 

6Cílem celého cvičení bylo prakticky procvičit pátrání po pohřešované osobě pomocí záchranných psů, a to také metodou tzv. záchranného stopování. Je to metoda pátrání po pohřešované osobě, kdy kynolog pracuje se zvířetem, pro které je klíčovým vodítkem individuální pach hledaného. Zároveň bylo cílem  naučit se vzájemné spolupráce, stanovit si hranice, určit si, kdo má jaké kompetence a kdy se vzájemně povolat. 

Ředitelka organizace ELVA help z.s. Mgr. Andrea Tvrdá, ředitelka organizace ELVA help z. s. uvádí v čem bylo letošní cvičení oproti loňskému roku jiné: "V letošním roce jsme nenacvičovali pouze tuto metodu práce se záchranářským psem, ale s přesahem na kooperaci s plošným vyhledáváním. Toto cvičení má smysl v tom, že posouvá psovody záchranného stopování v naší specifické technice, kde pes pracuje s individuálním pachem osoby, která se ztratila".

Cvičilo se i v pozdních nočních hodinách, ve venkovním terénu – v lesích, na lukách, ale i v mírné zástavbě.

Součástí cvičení bylo hledání bez psů tzv. rojnice, kde se jen potvrdilo, že čtyřnohý parťák má v tomto ohledu nezastupitelnou roli

Lektorem metodiky byl již druhým rokem zahraniční odborník – Christoph Rosenberger z Rakouska, který se mantrailingu (výše popsanému záchrannému stopování, kdy je klíčovým vodítkem individuální pachová stopa pohřešované osoby) věnuje od roku 2008. Učí specializované týmy na tuto metodu po celé Evropě, kde jim předává své odborné znalosti a praktické zkušenosti.

Cvičení se účatnila nejen organizace ELVA help, ale i Policie ČR, Záchranná brigáda kynologů Libereckého kraje a Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. 

Na taktickém cvičení nechybělo ani zastoupení psovodů z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, kterého se zúčastnila pprap. Bc. Romana Svobodová ze Skupiny základních kynologických činností Liberec a také zastoupení psovodů ze Středočeského kraje, za který se účastnila pprap. Martina Rosendorfová ze Skupiny základních kynologických činností Benešov.

Zkušenosti a nové poznatky, které psovodi během třídenního cvičení získali, jistě využijí při jejich další práci. 

5. 10. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem