Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident ve Vídni

Generál Tomáš Tuhý společně se zástupci ministerstva vnitra jednal na konci minulého týdne o aktuálních bezpečnostních tématech a rozvoji další spolupráce s Konradem Koglerem, generálním ředitelem vnitřní bezpečnosti Rakouska a dalšími představiteli rakouského policejního sboru. 

Vídeň.jpg

Setkání navázalo na vynikající spolupráci, která se rozvinula zejména na jednání v rámci salzburského fóra v Mikulově a bilaterálního setkání v Třeboni v roce 2016.

Kromě témat terorismu, migrace a připravenosti obou států na další případné bezpečnostní výzvy zaznělo i téma využívání moderních mobilních technologií v přímém výkonu služby, například při kontrole osob. Právě mobilní aplikace jsou jedny z hlavních problematik, které jsou pro rakouské kolegy velmi aktuální a jejich používání v Rakousku dostává jasné obrysy.

Velkým přínosem pro společné zásahy českých a rakouských policistů je i nová podoba mezinárodní smlouvy mezi Českem a Rakouskem o vzájemné policejní spolupráci, která vstoupila v platnost dne 1. května 2016. Umožňuje policistům spolupracovat na úrovni přestupků fyzických osob, či rozšiřuje pravomoci policistů při působení na území druhého státu. Smlouva také rozšiřuje spolupráci a provádění průvozů, či zjednodušuje předávání osob a zároveň usnadňuje společná cvičení obou partnerských sborů. V letošním roce tak proběhne několik cvičení na různých úrovních, které v praxi ověří nové aspekty smlouvy a zapojí se do nich různé policejní složky, včetně například zásahových jednotek.

Kromě ryze pracovní roviny měla návštěva policejního prezidenta ve Vídni i dva společenské aspekty. Rakousko se rozhodlo ocenit dlouholetou intenzivní práci genmjr. Tomáše Tuhého, který se zasloužil o významné rozšíření a zefektivnění policejní spolupráce obou zemí. Propůjčilo mu vysoké státní vyznamenání, Velké stříbrné čestné vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku. Vyznamenání převzal policejní prezident z rukou Konrada Koglera, generálního ředitele vnitřní bezpečnosti rakouského Ministerstva vnitra. Další dvě vyznamenání předal pan Kogler vysokým úředníkům Ministerstva vnitra ČR, které tak ocenil za jejich přínos k rozvoji vztahů obou zemí.

"V době, kdy svět čelí různým problémům přesahujícím hranice jednoho státu, jako jsou například hrozby terorismu a nelegální migrace, vnímám mezinárodní policejní spolupráci jako důležitý a nepostradatelný nástroj společné ochrany. Spolupráce s rakouskými kolegy je dnes na výborné úrovni a já jsem rád, že se vzájemné vztahy neustále zlepšují a prohlubují. Díky dosavadní dlouholeté spolupráci jsme oboustranně schopni věci řešit rychle a efektivně, a to jak na nejvyšší úrovni, tak i na úrovni každodenní spolupráce jednotlivých policistů, jako je tomu například ve společném centru policejní spolupráce Drasenhofen – Mikulov. Propůjčení státního vyznamenání si proto velice vážím a vnímám ho jako ocenění práce všech policistů, kteří se denně aktivně podílejí na zajišťování vysokého bezpečnostního standardu obou zemí.“ uvedl genmjr. Tomáš Tuhý.

Společenským vrcholem návštěvy české delegace v čele s Jiřím Nováčkem, 1. náměstkem ministra vnitra, byla účast na plese vídeňské policie v budově radnice, kterého se zúčastnil také Wolfgang Sobotka, rakouský ministr vnitra. Kromě čestných hostů z řad české delegace se do samotného plesu zapojilo i šest párů českých policistů, které společně s páry z vídeňského policejního sboru provedly slavnostní předtančení, kterým ples začal. Týdenní pobyt českých policistů, kteří v rakouském hlavním městě pilně nacvičovali slavnostní zahájení, je jen dalším potvrzením vynikajících vztahů obou zemí. Policisté kromě intenzivního tanečního programu absolvovali i program ryze odborný, který spočíval v exkurzích na různých policejních pracovištích a přinesl tak možnost získání nových pracovních zkušeností a kontaktů.

2. února 2017
kpt. Iveta Martínková – tisková mluvčí, PP ČR
plk. Andrea Štorchová – OMPS PP ČR

Odkazy do noveho okna

Vídeň 01

Vídeň 01 

Detailní náhled

Vídeň 02

Vídeň 02 

Detailní náhled

Vídeň 03

Vídeň 03 

Detailní náhled

Vídeň 04

Vídeň 04 

Detailní náhled

Vídeň 05

Vídeň 05 

Detailní náhled

Vídeň 06

Vídeň 06 

Detailní náhled

Vídeň 07

Vídeň 07 

Detailní náhled

Vídeň 08

Vídeň 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem