Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident udělil medaile za statečnost

Osm policistů převzalo z rukou policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Červíčka medaile za statečnost za záchranu lidských životů při letošních povodních. 

Policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček předal medaile Za statečnost policistům Krajského ředitelství Plzeňského, Ústeckého a Jihočeského kraje. Současně jim poděkoval za statečnost a obětavost, díky které se jim podařilo zachránit životy ohrožených lidí.

Nstržm. Karel Dražka a nstržm. Stanislav Hofmann jsou zařazeni na oddělení hlídkové služby v Plzni. Dne 3. června 2013 zachránili dvaasedmdesátiletého muže, který byl stržen silným proudem řeky Mže, když přejížděl na kole zatopenou silnici v Plzni Radčicích. Díky obětavému činu uvedených policistů byl muž předán do péče lékařů, bez vážnějších zranění.

Další dvě medaile za statečnost policejní prezident udělil pprap. Martinovi Dohnalovi a ppor. Bc. Petrovi Hančlovi z Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Pprap. Martin Dohnal zachránil život společně s kolegou z Městské policie v Lounech tonoucího se muže v řece Ohře. Silný proud muže stahoval do středu řeky, a proto se oba zachránci rozhodli pro muže doplavat. S nasazením vlastního života se jim podařilo muže ze silného proudu vytáhnout a předat lékařům

Ppor. Bc. Petr Hančl byl se svojí skupinou vyslán k jezu řeky Ohře v Terezíně k záchraně staršího vodáka. Muž byl v bezprostředním ohrožení života, protože měl provaz k uvázání člunu omotaný kolem krku. Z posledních sil se snažil udržet na člunu a prosil o pomoc. Ppor. Hančl slezl po žebříku do jezu, podařilo se mu odříznout provaz z mužova krku a pomocí hadice přitáhnout člun, ze kterého muže vyprostil. Díky jeho odvaze a obětavosti se podařilo muže zachránit.

Čtyři medaile Za statečnost putovaly do Jihočeského kraje. Prap. Petr Kropík a pprap. Jan Dvořák zachránili život manželskému páru. Manželé zůstali zaklíněni ve svém autě, které silný proud smetl do potoka u Vesce. Oba policisté k potápějícímu vozidlu doplavali a oba manžele z potápějícího auta vyprostili. I přes velké riziko, které jim při záchraně hrozilo, se rozhodli okamžitě reagovat a manželskému páru zachránili život.

Prap. Petr Šíma a pprap. Richard Bothe medaile Za statečnost převzali za záchranu tonoucí ženy v řece Otavě. Žena se nejprve rozhodla sama ukončit svůj život skokem do rozvodněné řeky. Oba policisté skočili do silného proudu a asi po sto metrech se jim ji podařilo zachytit a následně vytáhnout na břeh. Bez jejich pomoci a hrdinského činu by žena utonula.

Letošní povodně zasáhly několik regionů v České republice a vyžádaly si 15 lidských životů.

plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
25. června 2013
Odkazy do noveho okna

Společné foto

Společné foto 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem