Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident představil vzory nových uniforem

Jde především o kvalitu a funkčnost. 

Policejní prezident brig. gen. Mgr. Tomáš Tuhý dnes představil vzory nových policejních uniforem. Pracovní skupina, která se tímto tématem zabývala několik měsíců, kladla důraz zejména na efektivnější rozlišení stejnokrojů, lepší technické a materiálové provedení a do jisté míry také návrat k tradicím. Současnou výstroj policisté často a oprávněně kritizovali, nebyli spokojeni zejména s použitým materiálem, velikostmi nebo rezavějícími zipy.

Nová koncepce vystrojování policistů by tedy měla více vyhovovat potřebám výkonu služby, odlišný bude stejnokroj užívaný v přímém výkonu služby od uniforem nošených při úředních, oficiálních a slavnostních příležitostech. Nově zaváděné prvky policejní výstroje budou z kvalitních a moderních látek. Dosavadní výstrojní součástky projdou modernizací, jejímž účelem je zlepšení materiálového složení, modernizace střihu a zefektivnění technických vlastností.  „Každý policista si tak bude moci zvolit výstrojní součástky, které nejlépe vyhovují jeho konkrétním potřebám na výkon služby a splňují i jeho představy po stránce kvality zpracování a použitých materiálů,“ uvedl policejní prezident.

Nová symbolika čerpá především z prvorepublikových tradic. Zavedena bude nová pokrývka hlavy tzv. lodička, doplněny budou také decentní červené prvky – lemovky, užívané od 19. století až do 90. let století dvacátého. Historickým tradicím bude plně odpovídat i nové hodnostní označení policistů -ve stříbrné barvě pro praporčické, ve zlaté pro důstojnické hodnosti. Toto hodnostní rozlišení bylo dosud zavedeno u všech vyspělých zahraničních bezpečnostních sborů s výjimkou Policie České republiky. 

V neposlední řadě také počítáme se zavedením nových ochranných prostředků pro policisty, jako jsou jednotné sluneční brýle, ochranné neprořezatelné rukavice a taktická reflexní vesta pro dopravní policii.

Od ledna 2015 se začne zkoušet tisíc kusů nové policejní výstroje. „Pokud se osvědčí a budeme mít od policistů kladnou zpětnou vazbu, vypíšeme výběrové řízení na další dodávky potřebné k celkové obměně policejních uniforem,“ uzavřel policejní prezident.

 

plk. Ing. Jana Macalíková, kpt. Bc. Jozef Bocan, Policejní prezidium ČR

18. listopadu 2014

Odkazy do noveho okna

Uniformy 1

Uniformy 1 

Detailní náhled

Uniformy 2

Uniformy 2 

Detailní náhled

Uniformy 3

Uniformy 3 

Detailní náhled

Uniformy 4

Uniformy 4 

Detailní náhled

Uniformy 5

Uniformy 5 

Detailní náhled

Uniformy 6

Uniformy 6 

Detailní náhled

Uniformy 7

Uniformy 7 

Detailní náhled

Uniformy 8

Uniformy 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem