Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident ocenil tři policisty

Čestnou medaili a dvě medaile za statečnost si z rukou genmjr. Tomáše Tuhého převzali pražští policisté. 

Policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý ve čtvrtek v poledne za přítomnosti svého prvního náměstka  brig. gen. Martina Vondráška, ředitele krajského ředitelství policie hl. m. Prahy brig. gen. Miloše Trojánka a dalších hostů ocenil nedávné zákroky tří policistů.

První z oceněných je pprap. Pavel Chrastil z Pohotovostní motorizované jednotky Praha, který si za svůj čin převzal Čestnou medaili. Jeho příběh se odehrál v polovině července krátce po poledni během jízdy v autobuse. Při průjezdu pražskou Pikovickou ulicí si policista všiml na ulici ležícího muže, okolo kterého postávaly další osoby. Okamžitě mu blesklo hlavou, že ležící muž potřebuje pomoc a on by mohl využít své znalosti a zkušenosti ze služby. Vyběhl proto směrem k řidiči autobusu, kterého až po předložení služebního průkazu donutil zastavit. Od přístojících lidí pak zjistil, že muž náhle zkolaboval a postupně došlo k zástavě životních funkcí. Policista proto začal staršího muže resuscitovat a zároveň instruoval další osoby na místě, jak mu mají asistovat. Po několik minutách pak na místo přijeli záchranáři, kteří vyčerpaného policistu vystřídali, a zanedlouho se jim podařilo obnovit životní funkce. Pacient byl poté převezen do nemocnice, kde ho policista navštívil.

Později se prokázalo, že staršího muže přímo na ulici postihla plicní embolie. Podle záchranářů si policista na místě počínal velmi profesionálně a zásadním způsobem tak přispěl k záchraně pacientova života. K tomuto příběhu je nutné dodat, že už v samého začátku dne tohoto nelhostejného a iniciativního policistu doprovázela celá řada zvláštních náhod, která ho zavedla ve správnou chvíli na potřebné místo.

Medaile Za statečnost si pak převzali policisté z Místního oddělení policie Kobylisy pprap. Zdeněk Walter a pprap. Jan Doubrava. Tato dvoučlenná hlídka koncem června zasahovala u požáru dvoupatrové budovy v ulici Pod Hliništěm. Ještě před příjezdem hasičů se policistům z druhého patra hořícího a již silně zakouřeného domu povedlo vyvést ženu. Po domě se mohli pohybovat jen s namočenými ručníky, které použili jakou roušku proti hustému kouři. Posléze také zjistili, že přímo nad hořícím bytem v podkroví jsou ještě další dvě ženy. Tam už se sice policisté nemohli dostat, nicméně s ženami po celou dobu komunikovali, uklidňovali je a instruovali, aby  prahy dveří a veškeré jiné otvory vedoucí do bytu utěsnily mokrými ručníky, a tím zamezily zakouření jejich bytu. Vzápětí na místo přijeli hasiči, kteří díky informacím od policistů šli za pomoci dýchacích přístrojů rovnou pro tyto uvězněné ženy a požár uhasili.

Hasiči na místě policistům vyjádřili uznání, neboť vědí, jak těžké je pohybovat se v tak silně zakouřeném prostředí bez dýchacích přístrojů, a že pro záchranu lidí uvnitř nasadili své vlastní životy.

kpt. Iveta Skupien
tisková mluvčí
1. září 2017

Odkazy do noveho okna

Ocenění (1)

Ocenění (1) 

Detailní náhled

Ocenění (2)

Ocenění (2) 

Detailní náhled

Ocenění (3)

Ocenění (3) 

Detailní náhled

Ocenění (4)

Ocenění (4) 

Detailní náhled

Ocenění (5)

Ocenění (5) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem