Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policejní prezident bojoval za rozpočet Policie ČR

Rozpočet policie bude posílen, stále však chybí finance na provoz a modernizaci. 

Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý se zúčastnil jednání o posílení rozpočtu Policie ČR na rok 2016. Důležitá schůzka ministra financí a ministra vnitra se uskutečnila dnes v dopoledních hodinách.

Policejní prezident se zasazoval zejména o rozpočtové oblasti, které Policii ČR s ohledem na aktuálně stanovené rozpočtové limity na rok 2016 tíží nejvíce. Prioritně usiloval o navýšení systemizovaných služebních míst a v daném kontextu i o odpovídající posílení rozpočtu Policie ČR v souvislosti se současnou migrační vlnou. „V rámci jednání jsme udělali velký krok vpřed, na druhou stranu v kapitole provozních nákladů policie ještě finanční prostředky chybí,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý a doplnil: „Dnes byl podpořen materiál, na základě kterého by policie měla získat na řešení bezpečnostních opatření v rámci migrace více než 700 míst, a dalších 850 potom na místa vytyčená dle priorit v rámci Koncepce rozvoje policie na léta 2016-2020. Tento počet policistů můžeme přijmout i s ohledem na možnost jejich prvotního vzdělávání. Do konce roku 2020 bychom potřebovali celkem přijmout, jak jsme již dříve vyargumentovali, 4000 nových policistů.“

Současně se policejní prezident zasazoval o posílení tzv. provozního rozpočtu, především finančních prostředků na pohonné hmoty a udržitelnost projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie a finanční mechanismy. V případě investičních zdrojů se řešila také otázka finančního krytí vybraných prioritních akcí, např. na obnovu Schengenských kontrolních vozidel nebo na výstavbu infrastruktury radiové sítě systému centralizované ochrany.
 
„Finanční prostředky na platy policistů byly na dnešním jednání taktéž projednávány, ale zde však již nyní můžeme konstatovat, že v rozpočtu Policie ČR jsou finanční prostředky na platy policistů zajištěny, a to včetně Vládou ČR deklarovaného tříprocentního navýšení,“ doplnil policejní prezident.
 
Rozpočet se bude znovu projednávat v průběhu září. Dlouhodobým cílem Policejního prezidenta je zabezpečit finanční prostředky nejenom na standartní provoz, ale i na modernizaci celé Policie ČR.
 
plk. Ing. Jana Macalíková
12. 08. 2015

vytisknout  e-mailem