Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní prevence – Kyberšikana

KUTNOHORSKO – Téma stále aktuální. 

Policisté se na vývoj trestné činnosti snaží reagovat včas a přijímají adekvátní rozhodnutí, jak této problematice čelit a jak jí předcházet. Prevence je v tomto ohledu velmi důležitá. I proto policisté sledují možná rizika, která s sebou přináší například internet a využívání sociálních sítí. Zde je spousta příležitostí, jak upozornit děti a dospívající na nebezpečí, se kterými se mohou na internetu setkat, jak se jich vyvarovat a jak jim čelit.

Protože víme, že různé formy kyberšikany, kybergroomingu - tedy jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť a donutit ji k osobní schůzce, kyberstalkingu – nebezpečného pronásledování a další nebezpečné jevy mohou přerůst do obtížně řešitelných situací, je důležité s dětmi a dospívajícími v tomto duchu pracovat.

Dne 6. dubna 2016 proběhla v dopoledních hodinách beseda právě na toto téma s žáky Střední odborné školy v Seifertových Sadech v Kutné Hoře. Kolem padesáti studentů se dozvědělo, že kyberšikana je druhem šikany, kdy útočníci pro obtěžující a urážející projevy využívají elektronické prostředky, zejména mobilní telefon, e-maily, internet, facebook atd.

Vzhledem k tomu, že si mnozí neuvědomují nebezpečnost svého nevhodného chování, kterým mohou ponižovanému spolužákovi způsobit velké trauma, je potřeba s nimi o této problematice mluvit. Samozřejmě, že pro všechny je důležité, aby si uvědomili, že ve virtuálním světě se lidé mohou chovat zcela odlišně, než v tom reálné. Mohou se vydávat za zcela jiné jedince, než ve skutečnosti jsou.

V závěru setkání byl kladen velký důraz na to, aby neznámým lidem nesdělovali osobní údaje a vyvarovali se jakýchkoliv schůzek s neznámou osobou, která jim přes elektronické prostředky nabízí své přátelství.

Více naleznete zde:

http://www.policie.cz/clanek/projekt-bud-v-bezpeci-problematika-kybersikany.aspx
http://www.e-bezpeci.cz/

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
PČR Kutná Hora
6. dubna 2016

Odkazy do noveho okna

Beseda na téma Kyberšikana

Beseda na téma Kyberšikana 

Detailní náhled

Beseda na téma Kyberšikana

Beseda na téma Kyberšikana 

Detailní náhled

Beseda na téma Kyberšikana

Beseda na téma Kyberšikana 

Detailní náhled

Beseda na téma Kyberšikana

Beseda na téma Kyberšikana 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem